Pečený chlebíček z másla, banánů, ořechů, mouky a dalších ingrediencí, přelitý karamelem, posypaný oříšky.
Ingredience:
225 g | hladké mouky |
175 g | tmavého cukru |
125 g | másla |
120 g | medu |
100 g | tmavé vysokoprocentní čokolády |
70 g | na sucho opražených lískových ořechů |
4 ks | změklých banánů |
2 ks | vajec |
1 lžička | vanilkového extraktu |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
1 lžička | jedlé sody |
1 lžička | mleté skořice |
máslo na vymazání formy | |
hrubá mouka na vysypání | |
Na ozdobení: | |
2 lžíce | smetany ke šlehání |
2 hrsti | nasekaných ořechů (směs lískových a vlašských) |
50 g | měkkého karamelu |
Postup:
1. Do mísy dáme na menší kousky nakrájené změklé máslo, cukr a vanilkový extrakt, vyšleháme do světlé nadýchané pěny a postupně zašleháme vejce
2. Přidáme vidličkou rozmačkané banány, prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, sodu, mletou skořici, med, na drobno nasekanou čokoládu, přepůlené na sucho opražené ořechy a vše promícháme
3. Těsto dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové formy o rozměrech 26×11 cm a objemu asi 2,5 l, vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 70 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli
4. Pak z trouby vyndáme, 20 minut necháme ve formě chladnout a poté vyklopíme
5. Nakonec chlebíček přelijeme zchladlým karamelem zahřátým se smetanou, posypeme na drobno nasekanými ořechy, necháme chvíli tuhnout a podáváme.