REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bábovka ve tvaru dýně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvě bábovky slepené dohromady, ozdobené jako dýně. Takto upravený dezert vypadá na stole velice dekorativně! Skvělý podzimní recept.


Ingredience:
2 x 400 gpolohrubé mouky
2 x 300 gHery máslová příchuť
2 x 300 gcukru
2 x 50 gmletých lískových oříšků
2 x 30 gkakaa
200 gmarcipanové hmoty
200 gmoučkového cukru
2 x 150 mlmléka
2-3 lžícepomerančového džusu
2 x 1 balíčekkypřícího prášku do pečiva
2 x 1 balenívanilkového aroma
2 x 6 ksvajíček
dvě špetky soli
oranžové potravinářské barvivo
zelené potravinářské barvivo
Ostatní:
kuchyňské papírové utěrky, forma na bábovku, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání

Postup:
  1. Nejlepší je péct bábovky postupně; pro začátek si předehřejte troubu na 180 °C (160 °C horkovzdušnou)
  2. Následně formu vymažte Herou máslová příchuť a vysypte moukou
  3. Heru, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce, do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách, postupně do těsta přilévejte i mléko
  4. Těsto na jednu bábovku poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut, zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky, následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dáme vychladnout do lednice
  5. Upečte i druhou bábovku
  6. Mezitím si obarvěte marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků, na zeleno
  7. Oběma bábovkám zarovnejte konce, tak, aby na sebe pasovaly
  8. Poté z nich vytvořte dýni; vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe, k výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence, následně jím přelijte dýňovou bábovku, zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.
Poznámka:

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy