REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččiny jidášky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční pečivo ve tvaru šneků, upečené máčené v medu.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
50 gmásla nebo margarínu
40 gcukru krupice
30 gdroždí
1/4 lmléka
1 ksvejce
skořice
cukr
med
špetka soli

Postup:

1. Mouku prosijeme, osolíme, zamícháme a do dolíčku dáme polovinu cukru, rozdrobíme droždí, přilijeme vlažné mléko a tuk a necháme vzejít kvásek
2. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit na ruce ani vál, zakryté necháme vykynout podruhé
3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, vyválíme stejnoměrný plát, ten posypeme skořicí a krystalovým cukrem, stočíme do závinu, nakrájíme plátky, řezem je položíme na plech a lehce potřeme tukem a rozšlehaným vejcem
4. Po vykynutí pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C asi 25 minut, dorůžova
5. Ještě horké jidáše namáčíme v medu (stačí je jen medem pokapat).

Poznámka:

Jidáše se dříve pekly na „Zelený čtvrtek“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy