REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččiny koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta, plněné náplní a zdobené drobenkou, švestkami nebo mandlovými lupínky.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
300 gzměklého másla
50 gdroždí
250 mlmléka
2 lžícerumu
1 lžícekrystalového cukru
1 balíčekvanilkového cukru
2 ksžloutků
2 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka soli
tuk na plech
Na náplň:
400 gmakové, tvarohové nebo povidlové náplně
Na dohotovení:
švestky
mandlové lupínky
drobenka

Postup:

1. Droždí rozetřeme ve 4 lžících vlažného mléka, vmícháme 2 lžíce hadké mouky, povrch poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, vmícháme krystalový cukr, žloutky, 1 vejce, změklé na kousky nakrájené máslo, rum, na jemno nastrouhanou kůru z citronu, sůl, vykynulý kvásek, zbylé mléko, promícháme a utřeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout
3. Pak těsto znovu prohněteme, rozdělíme na malé kousky, vytvarujeme z nich kuličky, dáme na tukem vymazaný plech a necháme znovu kynout
4. Vykynuté kuličky zploštíme a skleničkou vytlačíme nižší střed na náplň, potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme náplní, dozdobíme švestkami, drobenkou nebo mandlemi
5. Opět necháme lehce vykynout, pak dáme do trouby a pečeme při 200 °C dozlatova (asi 15 minut), hotové dáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy