Koláčky z kynutého těsta, plněné náplní a zdobené drobenkou, švestkami nebo mandlovými lupínky.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
300 g | změklého másla |
50 g | droždí |
250 ml | mléka |
2 lžíce | rumu |
1 lžíce | krystalového cukru |
1 balíček | vanilkového cukru |
2 ks | žloutků |
2 ks | vajec |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
špetka soli | |
tuk na plech | |
Na náplň: | |
400 g | makové, tvarohové nebo povidlové náplně |
Na dohotovení: | |
švestky | |
mandlové lupínky | |
drobenka |
Postup:
1. Droždí rozetřeme ve 4 lžících vlažného mléka, vmícháme 2 lžíce hadké mouky, povrch poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, vmícháme krystalový cukr, žloutky, 1 vejce, změklé na kousky nakrájené máslo, rum, na jemno nastrouhanou kůru z citronu, sůl, vykynulý kvásek, zbylé mléko, promícháme a utřeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout
3. Pak těsto znovu prohněteme, rozdělíme na malé kousky, vytvarujeme z nich kuličky, dáme na tukem vymazaný plech a necháme znovu kynout
4. Vykynuté kuličky zploštíme a skleničkou vytlačíme nižší střed na náplň, potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme náplní, dozdobíme švestkami, drobenkou nebo mandlemi
5. Opět necháme lehce vykynout, pak dáme do trouby a pečeme při 200 °C dozlatova (asi 15 minut), hotové dáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.