Uvařené nakrájené brambory, kapusta, uzené maso, zalité ochucenou smetanovou omáčkou a zapečené se sýrem.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
400 g | brambor |
350 g | růžičkové kapusty |
200 g | uzeného masa |
100 g | tvrdého sýra |
1/4 l | smetany |
1 ks | cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | oleje |
tymián | |
bílý mletý pepř | |
sůl | |
tuk na vymazání zapékací misky nebo pekáčku |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a spolu s kapustou dáme do osolené vody a vaříme na mírném plameni asi 15 minut
2. Scedíme, necháme okapat a ve vývaru necháme uvařit na kousky nakrájené uzené maso, které po cca 15 minutách vaření zcedíme, vývar dále použijeme 3. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poprášíme hladkou moukou, osmahneme a za stálého míchání zalijeme zelenino-uzeným vývarem
4. Přidáme smetanu a umícháme středně hustou omáčku, kterou podle chuti okořeníme (tymiánem, mletým pepřem) a osolíme
5. Zapékací mísu (pekáček) vymažeme tukem, rozložíme uvařené, na plátky nakrájené brambory, pak kapustu a nakonec na kostičky nakrájené, předem uvařené uzené maso
6. Vše zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nadrobno nastrouhaným sýrem a upečeme, v troubě vyhřáté na 190-200 °C, dozlatova.
Na nákyp jsou vhodné lojovité (masité) brambory, které mají pevnou dužinu a nerozvaří se.