REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Přivítejte podzim recepty z kvalitních surovin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co září v září? Třeba pestré pokrmy podle našich receptů. Až je ochutnáte, rozzáří se vám radostí úsměv na tváři. Tentokrát jsme pro vás nachystali grilované hřiby s hořčičným dresinkem, skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem, dále koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou a na zapití ledový čaj s meruňkami a mátou. A pokud chcete, aby se nad vašimi kulinárními výtvory rodina a přátelé olizovali ještě týdny, vařte a pečte z těch nejkvalitnějších surovin. Z ovoce ze své zahrádky nebo třeba z vajec od sousedových slepic. Anebo v obchodě vyhlížejte výrobky se značkami kvality (např. Klasa, Bio, Regionální potravina), které jsou mj. zárukou skvělé chuti.


Zářijové recepty (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!)

 
  • Skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem – Možná že už nebude v září počasí přát piknikům, ale chuť na pořádně „vytuněný“ sendvič nás jen tak neopustí. Protože ten náš obsahuje také kuřecí prsa, může skvěle alternovat klasický teplý oběd. Nechybí ani vejce ve formě volského oka. Vejce je téměř dokonalou surovinou, obsahuje totiž všechny vitaminy (kromě „céčka“) a rozmanité spektrum minerálů (např. železo, draslík, zinek, fosfor apod.). Aby byl sendvič voňavější, doplňuje ho vypečená slanina. Více barvy i živin dodají zase rajčata a ledový salát. Nezapomeňte, že s výběrem potravin vám mohou pomoci značky kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina.

 
  • Grilované hřiby s hořčičným dresinkem – Připravujete si z hřibů a podobných hub stále dokola jenom řízky? Nikdo vám to nebere, je to báječný pokrm. Ale co kdybyste si zamilovali i jiné houbové jídlo? Napadlo nás houby zlehka orestovat na pánvi, přidat česnek a rozmarýn a dochutit solí a pepřem. Na závěr je ještě promícháme s naprosto dokonalým hořčičným dresinkem. Když máte kvalitní suroviny, stačí jich opravdu jenom pár a budou se vám tvořit boule za ušima, jak vám bude chutnat. Při sběru hub v lese se budete muset spolehnout na svůj instinkt, ale v obchodě vám s nákupem mohou posloužit loga kvality potravin (např. Klasa a Regionální potravina), jež najdete na jejich obalech.

 
  • Koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou – Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin. Ty poznáte mj. podle značek kvality (např. Bio, Regionální potravina nebo Klasa).

 
  • Ledový čaj s meruňkami a mátou – Nepijete náhodou pořád totéž? Vodu, čaj, kávu, možná džus a nějakou limonádu? Zkuste trochu pozměnit svůj „pitný repertoár“. Možná vás osloví náš ledový čaj s meruňkami a mátou, který jsme prosladili medem. Na meruňky se totiž občas trochu zapomíná, přitom jsou plné antioxidantů a vlákniny, která podporuje trávení. Základem našeho drinku je sypaný čaj. Vyberte si ho podle vašich preferencí. Zelený, černý, bílý, možná bylinkový? Přes noc ho necháme macerovat ve studené vodě a druhý den doplníme meruňkou a trochou meruňkového džusu, aby lépe vynikla chuť ovoce. Dokonalé osvěžení babího léta je na světě.

 

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Více nejen o značce Klasa najdete v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy