REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!


Kam pro ty nejhodnotnější suroviny? Možná vás to překvapí, ale najdete je téměř na každém kroku, a to i ve svých oblíbených supermarketech! Stačí mít oči otevřené a v uličkách obchodů hledat regály s produkty ekologického zemědělství, které poznáte podle označení logy biolistu a biozebry (pamatujte, že pouze tyto značky zaručí skutečnou biokvalitu). Biopotraviny byly totiž vypěstovány v souladu s přírodou bez použití zbytečné chemie, průmyslových hnojiv či pesticidů. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život v co nejpřirozenějších podmínkách v souladu s tzv. zásadami animal welfare. Dbá se tak na dostatek prostoru, celoroční přístup na pastvinu, kvalitní krmivo i dostatečnou socializaci. Svět ekologického zemědělství je ale daleko rozmanitější! Pokud byste se o něm rádi dozvěděli více, přejděte na stránky myjsmebio.cz.

 

Vzdělávejte děti interaktivně

Pusťte ratolesti řádit do kuchyně! Uvidíte, že i navzdory nepořádku, kterému se pravděpodobně nevyhnete, si společný čas při vaření určitě užijete. Nechte je míchat, krájet, loupat, strouhat, zkrátka cokoliv vás napadne – samozřejmě vše pod vaším dohledem. Osvojí si tak nejen základy přípravy pokrmů, ale zároveň uvidí, že během kouzlení v kuchyni dbáte také na kvalitu. Nezapomeňte myslet na co nejbarevnější kombinace, které jsou u dětí sázkou na jistotu!

A čím ještě můžete u dětí zabodovat? Co takhle malý výlet na ekofarmu? Nejenže skvěle nakoupíte, ale uvidíte třeba kozy, krávy, ovce, koně či prasátka, a užijete si tak perfektní rodinné odpoledne!

Ekofarmy najdete po celé republice, pokud ale chcete zjistit, které se nachází ve vašem okolí, zkuste stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde je můžete vyhledat pomocí jednoduchých interaktivních map. Jedním z mnoha ekologických producentů je například rodinná Farma Olšovka v Plzeňském kraji, jež se zabývá chovem skotu, ovcí i koní a mimoto nabízí také možnost ubytování. Více informací na hucul-olsovka.cz. Chcete-li se vypravit i na další ekofarmy, využijte dny otevřených dveří. Více informací najdete na www.poznejsvehofarmare.cz. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin – a to už je prima důvod, proč vsadit na bio!

 

Podrobné recepty k tématu se objeví po kliknutí na název receptu nebo jeho fotografii!

 

 

 

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Více, nejen o BIO, se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy