Svačina je velmi důležitý zdroj energie a nemělo by se na ni zapomínat. Sušenka nebo čokoládová tyčinka nás sice rychle nabijí, ale pouze krátkodobě a jak rychle energii získáte, tak i tak rychle zmizí a dostaví se chuť na něco dalšího sladkého.
Proto nejlepším řešením je svačina připravená doma, kdy máte čas přemýšlet a nesáhnete tak jen po „rychlém řešení“. Svačinu si dáváme mezi hlavními jídly dopoledne a odpoledne. Mezi jednotlivými jídly stačí dodržovat interval 2,5-3,5 hodiny.
Svačina by měla být pestrá a hlavně zabalená tak, abychom ji snadno a bez problémů donesli kamkoliv. K tomu nám slouží praktické plastové boxíky nebo plastové sáčky na míru. Ať už pracujeme v kanceláři nebo v terénu, neuvědomujeme si, že nejenom fyzická práce, ale i stres vyžadují doplnění energie. Co tedy svačit, abychom doplnili energii a zároveň svačili správně?
„Během pracovního dne, kdy především dopoledne potřebujeme rovnoměrně rozdělit energii a jedeme na plný výkon, je vhodné zařadit do jídelníčku celozrnný chléb. Během odpoledne, kdy jsme již značně unaveni a potřebujeme dobít energii, je lepší sáhnout po bílém chlebu,“ radí prezident Aliance výživových poradců ČR Ivan Mach. Širokou nabídku zaměřenou na celozrnné nebo bílé chleby nabízí například Penam. Nezbytnou součástí svačiny by měla být také zelenina a ovoce. Může být přímo součástí svačiny (pomazánka, obloha). Ovoce konzumujeme obvykle zvlášť. Nesmíme však zapomenout, že je kaloricky výrazně hodnotnější než zelenina – zvyšuje energetickou hodnotu svačiny.
Pokud svačinu vynecháme, hlad může způsobit nesoustředěnost nebo nepříjemnou bolest hlavy. Se zdravými a výživnými svačinami se budeme cítit lépe. Proto mysleme na Vaše zdraví a energii!
Recepty na dětské svačinky: dětské svačiny a přesnidávky
Recepty na svačiny nejen pro dospělé: Menu: svačiny a přesnidávky
Zdroj: www.penam.cz, www.toustovani.cz