REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svačina je důležitá pro každého školáka!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trápíte se tím, co dobrého připravit vašim ratolestem do školy, aby svačina neskončila v odpadkovém koši? Stačí trocha fantazie a děti se na svačinu budou těšit.


Poradna pro rodiče i dětiŠkoláci si všímají, co mají ostatní ke svačině. Vzájemně okukují tvořivost rodičů, i kdyby se mělo jednat pouze o barevnost a vzorky na ubrouskách. Kritickému hodnocení spolužáků je samozřejmě podroben i svačinový box, který prakticky vytlačil igelitové pytlíky či papírové sáčky. Svačina by ale samozřejmě měla být nejen zajímavá a pestrá, ale především nutričně hodnotná. Stává se, že dítě nestihne svačinu sníst ani o velké přestávce.

Tento problém vyřeší kvalitní plastová vakuová krabička, kde se jídlo nezapaří a ubrouskový papír příliš nezvlhne. Lze ji tak konzumovat o 45 minut později. Dítě ve školním věku by mělo dodržovat denní režim s dopolední přesnídávkou a odpolední svačinou. Rychlá svačina z toustového chleba je mnohem vhodnější než například koupená čokoládová tyčinka nebo sušenka ze školního automatu. Toustové chleby doplňují chuťovou rozmanitost, která vede k tomu, že dítěti svačiny nepřijdou jako povinný stereotyp. Širokou nabídku možností nabízí například Penam.

 

Tmavé nebo světlé pečivo?

U školních dětí je třeba vyvolat zájem o vyvážené svačiny, jejichž součástí bude i pečivo, tj. zejména celozrnné pečivo nebo i světlý chléb. Zkuste jednoduché přirovnání, že do závodního auta, aby dobře jelo, je třeba také nalít speciální plnohodnotné palivo. Dítě potřebuje doplňovat energii/palivo úplně stejně během celého vyučování, pokud se má dostatečně soustředit a podávat výkony. Určitou výhodu skýtá pro postupné uvolňování energie celozrnné pečivo, to však neznamená, že jim nemůžete doporučit bílé pečivo (s vyšším glykemickým indexem zaručujícím rychlé vstřebání energie) třeba po hodině tělocviku nebo během dne v menších porcích.

 

Důležitá je přiměřená porce

Pokud jde o porci, jak jsme již zmínili, měla by být přiměřená; tedy být v souladu s typem aktivity (sedavý či aktivní styl, přítomnost stresu ve škole), věkem i pohlavím (dívky mají nižší bazální metabolismus než chlapci). Dva krajíčky celozrnného chleba (2x 50 g) s plátkem šunky (50 g), tvarohem (30 g) nebo pomazánkou a zeleninou představují porci obsahující nejméně 200 kcal (8350 kJ).

Pro správný vývoj dítěte je svačina nezbytně důležitá. Na jedné straně je pravda, že vynechání svačiny v mládí nemá vždy prokazatelný vliv na únavu jako v dospělosti, ale na druhé straně v mládí vznikají výživové návyky, které si neseme do dospělosti. Vynechávání svačin pak může mít vliv na sklony k nadváze či chronické únavě.

Zdroj: www.toustovani.cz

 

Recepty na dětské svačinky najdete zde: Dětské svačiny a přesnidávky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy