Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svačina je důležitá pro každého školáka!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trápíte se tím, co dobrého připravit vašim ratolestem do školy, aby svačina neskončila v odpadkovém koši? Stačí trocha fantazie a děti se na svačinu budou těšit.


Poradna pro rodiče i dětiŠkoláci si všímají, co mají ostatní ke svačině. Vzájemně okukují tvořivost rodičů, i kdyby se mělo jednat pouze o barevnost a vzorky na ubrouskách. Kritickému hodnocení spolužáků je samozřejmě podroben i svačinový box, který prakticky vytlačil igelitové pytlíky či papírové sáčky. Svačina by ale samozřejmě měla být nejen zajímavá a pestrá, ale především nutričně hodnotná. Stává se, že dítě nestihne svačinu sníst ani o velké přestávce.

Tento problém vyřeší kvalitní plastová vakuová krabička, kde se jídlo nezapaří a ubrouskový papír příliš nezvlhne. Lze ji tak konzumovat o 45 minut později. Dítě ve školním věku by mělo dodržovat denní režim s dopolední přesnídávkou a odpolední svačinou. Rychlá svačina z toustového chleba je mnohem vhodnější než například koupená čokoládová tyčinka nebo sušenka ze školního automatu. Toustové chleby doplňují chuťovou rozmanitost, která vede k tomu, že dítěti svačiny nepřijdou jako povinný stereotyp. Širokou nabídku možností nabízí například Penam.

 

Tmavé nebo světlé pečivo?

U školních dětí je třeba vyvolat zájem o vyvážené svačiny, jejichž součástí bude i pečivo, tj. zejména celozrnné pečivo nebo i světlý chléb. Zkuste jednoduché přirovnání, že do závodního auta, aby dobře jelo, je třeba také nalít speciální plnohodnotné palivo. Dítě potřebuje doplňovat energii/palivo úplně stejně během celého vyučování, pokud se má dostatečně soustředit a podávat výkony. Určitou výhodu skýtá pro postupné uvolňování energie celozrnné pečivo, to však neznamená, že jim nemůžete doporučit bílé pečivo (s vyšším glykemickým indexem zaručujícím rychlé vstřebání energie) třeba po hodině tělocviku nebo během dne v menších porcích.

 

Důležitá je přiměřená porce

Pokud jde o porci, jak jsme již zmínili, měla by být přiměřená; tedy být v souladu s typem aktivity (sedavý či aktivní styl, přítomnost stresu ve škole), věkem i pohlavím (dívky mají nižší bazální metabolismus než chlapci). Dva krajíčky celozrnného chleba (2x 50 g) s plátkem šunky (50 g), tvarohem (30 g) nebo pomazánkou a zeleninou představují porci obsahující nejméně 200 kcal (8350 kJ).

Pro správný vývoj dítěte je svačina nezbytně důležitá. Na jedné straně je pravda, že vynechání svačiny v mládí nemá vždy prokazatelný vliv na únavu jako v dospělosti, ale na druhé straně v mládí vznikají výživové návyky, které si neseme do dospělosti. Vynechávání svačin pak může mít vliv na sklony k nadváze či chronické únavě.

Zdroj: www.toustovani.cz

 

Recepty na dětské svačinky najdete zde: Dětské svačiny a přesnidávky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků