REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lipan podhorní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba v horních úsecích střední části toků (pásmo lipanové). Velmi cenná sportovní ryba, lov na mušku je vrcholem sportovního rybolovu. Má nádhernou tvarově, barevně zajímavou hřbetní ploutev nazvanou u mlíčňáků praporec. Průměrná váha běžně lovených ryb je mezi 0,30 až 0,40 kg.


 

Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Thymallus thymallus

Jiný název: Grayling, Äsche, Ombre commune, Lipeň tymianový, Charjus

Rozpoznávací znaky:

Má štíhlé protáhlé tělo s typickou, velmi nápadnou, hřbetní ploutví posetou černými, červenými, či hnědými políčky připomínajícími šachovnici. Má také tukovou ploutvičku, jako ostatně všechny lososovité ryby. Ocasní ploutev má pak hluboce vykrojenou. Hlavu má malou se spodním postavením úst, vrchní část přesahuje přes spodní. V poměru ke svému tělu má velké oči, postavené v horní části hlavy. celé tělo má pokryté středně velkými šupinami, je zbarvené u mladých jedinců do stříbrna, hřbet do šedo-stříbrna, boky pak světlejší, břicho bílé, bílo-šedé. Po bocích, někdy i na hřbetu mají někteří jedinci větší, šedé, až šedo-zelené tmavší příčné skvrny. Dospělé ryby mají hřbet tmavo-šedo-zelený, někdy až do modra, po bocích zbarvení ubývá, boky jsou šedo-modré, šedo-zelené, někdy žluto-zeleně-měděné. U dospělých ryb se také objevuje na boku, v přední části, zlatě-bronzový pruh. Při tření se zabarvení hlavně mlíčňáků mění, ovšem je to ryba kterou snad ani nelze zaměnit za jinou rybu, díky její hřbetní ploutvi. Bez ní se však podobá síhu maréně.

 

Obecně:

Žije jak ve větších, tak i menších skupinách, jen ty nejstarší ryby žijí samotářky a nemají o sdružování zájem, ba naopak, mají sklon bránit své teritorium i před svými soukmenovci. Potravu sbírá jak z hladiny, tak ve vodním sloupci, nebo vyhledává různé larvy (jepic, pakomárů, chroustů) i na dně toku. Dá si však i maloštětinatce, či korýše nebo pošvatky.

Dorůstá do průměrné délky 40-50 cm s hmotností do 1 kg, ale dají se chytit i kusy dlouhé více jak 60 cm vážící přes 2 kg! Dožívá se v průměru 4-5 let, ale byly známi jedinci, kteří se dožili 14 let.

Vytírá se v proudné vodě na štěrku, a štěrkopísku od poloviny dubna do května, vždy v párech. V Česku je úspěšně i uměle rozmnožován a vysazován do vhodných vod.

Lipan podhorní je oblíbená ryba všech rybářů, jak sportovních, tak rekreačních, kteří si ho rádi odnesou domů.

 

Příprava lipana podhorního v kuchyni:

Lipaní maso je považováno za velmi jemné a chutné. Má zvláštní kořeněnou příchuť, kterou dobře znali i naši předkové, kteří je servírovali při hostinách těm „nejvyšším osobám“. Lipana upravujeme stejně jako pstruha (všechny recepty na pstruha můžete použít i na lipana). Lze ho tedy vařit, dusit i smažit, ovšem nejlepší je lipan pečený nebo grilovaný.

 

Recepty na lipana:

Lipan plněný tvarohem Lipani na sardeli Lipan na grilu Lipan na slanině

Lipani na másle pečení v alobalu

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy