REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lipan podhorní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba v horních úsecích střední části toků (pásmo lipanové). Velmi cenná sportovní ryba, lov na mušku je vrcholem sportovního rybolovu. Má nádhernou tvarově, barevně zajímavou hřbetní ploutev nazvanou u mlíčňáků praporec. Průměrná váha běžně lovených ryb je mezi 0,30 až 0,40 kg.


 

Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Thymallus thymallus

Jiný název: Grayling, Äsche, Ombre commune, Lipeň tymianový, Charjus

Rozpoznávací znaky:

Má štíhlé protáhlé tělo s typickou, velmi nápadnou, hřbetní ploutví posetou černými, červenými, či hnědými políčky připomínajícími šachovnici. Má také tukovou ploutvičku, jako ostatně všechny lososovité ryby. Ocasní ploutev má pak hluboce vykrojenou. Hlavu má malou se spodním postavením úst, vrchní část přesahuje přes spodní. V poměru ke svému tělu má velké oči, postavené v horní části hlavy. celé tělo má pokryté středně velkými šupinami, je zbarvené u mladých jedinců do stříbrna, hřbet do šedo-stříbrna, boky pak světlejší, břicho bílé, bílo-šedé. Po bocích, někdy i na hřbetu mají někteří jedinci větší, šedé, až šedo-zelené tmavší příčné skvrny. Dospělé ryby mají hřbet tmavo-šedo-zelený, někdy až do modra, po bocích zbarvení ubývá, boky jsou šedo-modré, šedo-zelené, někdy žluto-zeleně-měděné. U dospělých ryb se také objevuje na boku, v přední části, zlatě-bronzový pruh. Při tření se zabarvení hlavně mlíčňáků mění, ovšem je to ryba kterou snad ani nelze zaměnit za jinou rybu, díky její hřbetní ploutvi. Bez ní se však podobá síhu maréně.

 

Obecně:

Žije jak ve větších, tak i menších skupinách, jen ty nejstarší ryby žijí samotářky a nemají o sdružování zájem, ba naopak, mají sklon bránit své teritorium i před svými soukmenovci. Potravu sbírá jak z hladiny, tak ve vodním sloupci, nebo vyhledává různé larvy (jepic, pakomárů, chroustů) i na dně toku. Dá si však i maloštětinatce, či korýše nebo pošvatky.

Dorůstá do průměrné délky 40-50 cm s hmotností do 1 kg, ale dají se chytit i kusy dlouhé více jak 60 cm vážící přes 2 kg! Dožívá se v průměru 4-5 let, ale byly známi jedinci, kteří se dožili 14 let.

Vytírá se v proudné vodě na štěrku, a štěrkopísku od poloviny dubna do května, vždy v párech. V Česku je úspěšně i uměle rozmnožován a vysazován do vhodných vod.

Lipan podhorní je oblíbená ryba všech rybářů, jak sportovních, tak rekreačních, kteří si ho rádi odnesou domů.

 

Příprava lipana podhorního v kuchyni:

Lipaní maso je považováno za velmi jemné a chutné. Má zvláštní kořeněnou příchuť, kterou dobře znali i naši předkové, kteří je servírovali při hostinách těm „nejvyšším osobám“. Lipana upravujeme stejně jako pstruha (všechny recepty na pstruha můžete použít i na lipana). Lze ho tedy vařit, dusit i smažit, ovšem nejlepší je lipan pečený nebo grilovaný.

 

Recepty na lipana:

Lipan plněný tvarohem Lipani na sardeli Lipan na grilu Lipan na slanině

Lipani na másle pečení v alobalu

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy