REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Losos obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás je původní losos vymizelý druh, i když se rybáři v Česku snaží vrátit tento druh do našich vod jako součást přírodního dědictví. V dospělosti žije v moři, ke tření táhne do horských úseků řek. Mladí jedinci, tzv. strdlice se vracejí do moře. Losos je významná hospodářská i sportovní ryba, bohužel u nás je celoročně chráněná! Průměrná váha lovených ryb ve světě je 4-5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Salmo salar

Jiný název: Salmon, Atlantic salmon, Lachs, Saumon atlantique, Blagorodny losos, Losos atlantický

Rozpoznávací znaky:

Losos obecná má dlouhé, po bocích zploštělé tělo, spíše vyšší. Hlavu má kuželovitého tvaru, do špice, ústa má umístěná až k pomyslené svislici, přední části oka. To je umístěno více k horní části hlavy, ale z boku. Losos obecný má tukovou ploutvičku, ocas mírně vykrojený, ale po celé jeho šířce. Zbarvení lososa je velmi proměnlivé. malý jedinci mají olivově zelené zbarvení s černými skvrnami, většinou do délky 10-12 cm, od 12 cm se jim pak na těle objevují červené tečky, břicho mají více do stříbrna, od 15-20 cm se jejich hřbet zbarvuje do hněda, na hřbetě se tvoří několik skvrn, po bocích pak zůstávají tmavomodré skvrny a červené tečky. Jedinců,, co táhnou do moře se pak úplně mění zabarvení. Tzv. strdlice se mění do stříbrna a ploutve se jim zbarví do tmavých odstínů. Tento proces se nazývá smoltifikace, a úplně stříbrným jedincům se říká smolt. Losos v moři je stříbrný, má tmavý hřbet, černé tečky, které někdy vypadají jak písmeno x nebo hvězdičky. Jakmile se dostanou do řek, opět mění barvu, tmavnou, jejich tělo dostane bronzový až mosazný odstín. Před třením se opět losos mění, jikrnačky se zbarvují do tmavo-hněda s oranžovými, až červenými skvrnami, které jsou nepravidelné a často tvoří na tele ryb celé mapy. Tyto často ještě olemované bílou barvou jsou u mlíčňáků podstatně výraznější. Další zajímavou změnou u mlíčňáků při tření je jejich dolní čelist, která se hákovitě zahýbá směrem vzhůru k hornímu patru úst. Je to vazivo pokryté pokožkou, které se při zavřených ústech vtlačuje mezi předčelistní kosti. Mlíčňáci mají při tření okraje ocasní, řitní ploutve a břišní ploutve zbarvené do červena.

 

Obecně:

Tento dravec se v mládí živí hlavně vodním hmyzem, také měkkýši, korýši, větší jedinci pak loví převážně ryby, v moři pak také hlavonožce. Díky tahům z moře na trdliště do koryt sladkovodních řek, se dá říci, že lososi jsou velcí “turisti”. Po vytření staří jedinci často umírají vyčerpáním, nebo na plísňové onemocnění, některé silné ryby se ale dokáží vrátit zpět do moře a jsou schopné se vytřít i tři sezóny po sobě. Mladí lososi žijí v řekách 1-5 let, pak odplouvají do moře.

Lososi dorůstají délky do 1,5 metru, ale i více, největší kusy pak váží i přes 40 kg! Běžně se dožívají 8 let, ale někteří jsou schopni dožít se i 13 let.

Zpracování lososího masa v kuchyni:

Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %). I když je u nás losos obecný raritou a nesmí se lovit, díky dovozu ze zahraničí není problém si ho koupit v supermarketech. Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Recepty na lososa:

Grilovaný losos marinovaný Carpaccio z lososa Losos s kmínovou krustou

Grilovaný losos s kaparovou omáčkou Lososová roláda s kapary

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy