REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Losos obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás je původní losos vymizelý druh, i když se rybáři v Česku snaží vrátit tento druh do našich vod jako součást přírodního dědictví. V dospělosti žije v moři, ke tření táhne do horských úseků řek. Mladí jedinci, tzv. strdlice se vracejí do moře. Losos je významná hospodářská i sportovní ryba, bohužel u nás je celoročně chráněná! Průměrná váha lovených ryb ve světě je 4-5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Salmo salar

Jiný název: Salmon, Atlantic salmon, Lachs, Saumon atlantique, Blagorodny losos, Losos atlantický

Rozpoznávací znaky:

Losos obecná má dlouhé, po bocích zploštělé tělo, spíše vyšší. Hlavu má kuželovitého tvaru, do špice, ústa má umístěná až k pomyslené svislici, přední části oka. To je umístěno více k horní části hlavy, ale z boku. Losos obecný má tukovou ploutvičku, ocas mírně vykrojený, ale po celé jeho šířce. Zbarvení lososa je velmi proměnlivé. malý jedinci mají olivově zelené zbarvení s černými skvrnami, většinou do délky 10-12 cm, od 12 cm se jim pak na těle objevují červené tečky, břicho mají více do stříbrna, od 15-20 cm se jejich hřbet zbarvuje do hněda, na hřbetě se tvoří několik skvrn, po bocích pak zůstávají tmavomodré skvrny a červené tečky. Jedinců,, co táhnou do moře se pak úplně mění zabarvení. Tzv. strdlice se mění do stříbrna a ploutve se jim zbarví do tmavých odstínů. Tento proces se nazývá smoltifikace, a úplně stříbrným jedincům se říká smolt. Losos v moři je stříbrný, má tmavý hřbet, černé tečky, které někdy vypadají jak písmeno x nebo hvězdičky. Jakmile se dostanou do řek, opět mění barvu, tmavnou, jejich tělo dostane bronzový až mosazný odstín. Před třením se opět losos mění, jikrnačky se zbarvují do tmavo-hněda s oranžovými, až červenými skvrnami, které jsou nepravidelné a často tvoří na tele ryb celé mapy. Tyto často ještě olemované bílou barvou jsou u mlíčňáků podstatně výraznější. Další zajímavou změnou u mlíčňáků při tření je jejich dolní čelist, která se hákovitě zahýbá směrem vzhůru k hornímu patru úst. Je to vazivo pokryté pokožkou, které se při zavřených ústech vtlačuje mezi předčelistní kosti. Mlíčňáci mají při tření okraje ocasní, řitní ploutve a břišní ploutve zbarvené do červena.

 

Obecně:

Tento dravec se v mládí živí hlavně vodním hmyzem, také měkkýši, korýši, větší jedinci pak loví převážně ryby, v moři pak také hlavonožce. Díky tahům z moře na trdliště do koryt sladkovodních řek, se dá říci, že lososi jsou velcí “turisti”. Po vytření staří jedinci často umírají vyčerpáním, nebo na plísňové onemocnění, některé silné ryby se ale dokáží vrátit zpět do moře a jsou schopné se vytřít i tři sezóny po sobě. Mladí lososi žijí v řekách 1-5 let, pak odplouvají do moře.

Lososi dorůstají délky do 1,5 metru, ale i více, největší kusy pak váží i přes 40 kg! Běžně se dožívají 8 let, ale někteří jsou schopni dožít se i 13 let.

Zpracování lososího masa v kuchyni:

Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %). I když je u nás losos obecný raritou a nesmí se lovit, díky dovozu ze zahraničí není problém si ho koupit v supermarketech. Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Recepty na lososa:

Grilovaný losos marinovaný Carpaccio z lososa Losos s kmínovou krustou

Grilovaný losos s kaparovou omáčkou Lososová roláda s kapary

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

Nejznámější česká značka kvality Klasa letos slaví významný milník – 20 let na trhu! Již od roku 2003 provází logo Klasa v českých obchodech spotřebitele, kteří hledají kvalitní suroviny. Abychom tuto příležitost oslavili, připravili jsme pro vás speciální sérii cukrářských receptů, které spojují ty nejkvalitnějších suroviny s tou pravou atmosférou blížících se Vánoc. A co by to bylo za oslavu bez překvapení! Všechny recepty v této sérii jsou výsledkem spolupráce s paní Andrle, majitelkou malého, avšak výjimečného pražského perníkářství „Perníčkův sen“, které je držitelem prestižní značky Klasa zaručující špičkovou kvalitu.

číst dále ...

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Kvalitní víno i do svařáku? Rozhodně ano, bude pak perfektně chutnat. Zkuste ho navíc osvěžit zajímavým kořením

Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit? Že všechny chutnají dost podobně? A pokud je nějaký trpčí, stačí si ho jen dosladit? Naštěstí tomu tak není. S jeho přípravou si můžete pohrát. Základem je kvalitní víno, kterých u nás na Moravě a v Čechách máme víc než dost. Ta nejlepší navíc bývají vystavena v Salonu vín ve Valticích. A jak si svařák můžete ještě obohatit? Prozrazuje národní sommelierka Klára Kollárová. Svařené víno u nás miluje téměř každý. Bývá nedílnou součástí předvánočních trhů. S přáteli se často setkáváme právě u tohoto voňavého nápoje. Napadlo vás ale o něm někdy přemýšlet jako o víně, které má své kvality? Že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy