REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlavatka obecná (podunajská)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyskytuje se především ve slovenských řekách v pásmu parmovém, občas byla zjištěna v dolním toku Moravy a Dyje. Byla též uměle vysazena do některých českých řek, například Vltavy. Jde o vysoce sportovně ceněný druh, patří však mezi nejohroženější druhy ryb. Průměrná váha lovených ryb je 4-6 kg, zahraniční literatura uvádí vzrůstové možnosti hlavatek na hranici 66 kg a délky 183 cm.


Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Hucho hucho

Jiný název: Danubian salmon, Common huchen, Saumon de danube, Huchen, Dunajskij losos, Hlavátka podunajská

Rozpoznávací znaky:

Hlavatka obecná má kulaté, dlouhé tělo s tukovou ploutvičkou barvy zlatohnědé až červené. Ostatní ploutve se k poměru k tělu zdají malé. Ocasní ploutev je mírně vykrojená, hřbetní je předsazena v pomyslné svislici k břišním ploutvím. Jsou zbarveny mírně do žluta, na konci s hnědým, až hnědo-červeným tónem. Hlava má klínovitý tvar, má velké oči posazené v horní části hlavy, ústa má koncové, čelisti plné ostrých zubů. Horní část hlavy a hřbet je zbarvený do šedo-zelena, až tmavo-hněda, boky jsou zbarvené stejně jako hřbet, jen jsou více světlejší, často se objevuje fialové podbarvení. Břicho má bílo-žluté, někdy stříbřité, někdy více do šeda. Na hlavě, hřbetě i bocích se nachází černé, či nahnědlé skvrny, někdy zbarvené mírně do červena, různých tvarů. Menší hlavatky lze zaměnit za pstruhy nebo siveny, rozdíl je ve stavbě těla, které má hlavatka kulaté, a nemá žádné barevné pruhy ani pásy na ploutvích, či jinde po těle.

 

Obecně:

Hlavatka obecná žije většinou na jednom místě, kde se vedle sebe snese i více jedinců naráz. Mají však svou hierarchii, kdy na přítoku dané tůně loví největší jedinci, menší se pak pohybují více ve spodní části a mladé ryby jsou až na konci, například při výtoku z tůně. Loví po celý rok, nejintenzivněji však na podzim a v zimě, také těsně po výtěru.

Dorůstají délky do 1,8 metrů o váze až 60 kg. Dožívá se více jak 20 let.

Tření probíhá z jara, nedaleko svého stanoviště. Hlavatky nejsou žádní cestovatelé a vytírají se jen kousek proti proudu od místa, kde žijí, ale jsou schopny zdolat vodopády či jiné překážky ve vodě vysoké až 1,5 metru. Tření většinou probíhá ve skupinách, které se velmi rychle na trdlišti rozpadnou na tři jedince, dva mlíčňáky a jednu jikrnačku, samci pak o tu svou “vyvolenou” svádí boj. Ten který vyhraje začne s jikrnačkou stavět hnízdo silnými pohyby ocasu, slabší mlíčňák je odehnán. Pár je schopen při práci na hnízdě přemístit až 1 tunu hmoty, stavba totiž trvá i několik dnů, protože hnízda mají průměr i několik metrů! Po vytření jsou pak jikry opatrně zahrabány jemným pískem a rodiče je ponechávají svému osudu.

 

Zpracování hlavatky v kuchyni:

To co hlavatku proslavilo, jsou nejen její dosahované rozměry a sportovní vlastnosti, ale i její výtečná chuť. Maso hlavatek patří mezi nejkvalitnější. Skvělá je především vyuzená! Jinak ji lze upravovat jako ostatní lososovité ryby.

Recepty na hlavatku:

Hlavatka ve vínové omáčce Hlavatka na másle s mandlemi Vyuzená hlavatka

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Červený poklad aneb jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr. Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.

číst dále ...

Ozvláštněte si letní grilování s recepty na oblíbený burger nebo hot dog – trochu jinak!

Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.