Po silných deštích na většině území České republiky začal masivní růst hub. Při cestě autem můžeme u vyhlášených lokalit vidět desítky zaparkovaných aut, což je znak, že rostou a někde opravdu masově. Teplé noci milují například hřibovité houby, jejich růst je opravdu rychlý až 7 cm za den. Nyní roste v teplých listnatých lesích vyhledávaný hřib dubový, hřib kovář, hřib koloděj, hřib smrkový, kozák habrový, kozák topolový, křemenáč osikový i březový, bedla vysoká, muchomůrka růžovka (lidově masák), hřib žlutomasý (lidově babka) hojně se objevují, jedlé i nejedlé holubinky, ryzec syrovinka, lišky obecné a to jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích.
V teplomilných doubravách se rovněž objevují tzv. vzácné barevné hřiby jako hřib královský, hřib Le Galové, hřib Fechtnerův, hřib rubínový, hřib moravský, hřib rudonachový, hřib satan, hřib medotrpký, atd. V teplomilných doubravách se rovněž objevují tzv. vzácné barevné hřiby jako hřib královský, hřib Le Galové, hřib Fechtnerův, hřib rubínový, hřib moravský, hřib rudonachový, hřib satan, hřib medotrpký, atd.
Sbírejte opravdu jen hřiby, které znáte, za sběr některých druhů totiž hrozí vysoké pokuty a jsou zákonem chráněné podle vyhlášky č. 395/92 sb. Patří sem třeba hřib královský, moravský, Fechtnerův.
Některé druhy jsou pak navíc jedovaté např. hřib satan, hřib rudonachový atd.
V jehličnatých lesích převažuje růst hřibu smrkového a hřibu kováře, objevují se některé druhy klouzků např. klouzek zrnitý, klouzek sličný, klouzek obecný a samozřejmě lišky, jejichž masovým růstem jsou pověstné šumavské smrčiny.
Houby samozřejmě rostou i na loukách a v zahradách, také v parcích, zde je masový růst špičky obecné, výborné polévkové houby, kterou s oblibou sbírali naše babičky. Objevují se rovněž ve velkém množství různé druhy pečárek (žampionů) zde by jsme si měli dát pozor na pečárku zápašnou, která je mírně jedovatá, naštěstí je dobře poznatelná podle žloutnutí dužniny a karbolového zápachu.
Nyní nastupující opět letní počasí s vysokými teplotami to ovšem houbám nesvědčí, zejména hřibům, které v parném létu rychle červivý. Na houbařských portálech se už objevují komentáře ,, červivost větších hřibů až 80 %. Jestli máte ještě možnost vyražte do lesa v nejbližších dnech, pokud jsou ještě mladé hříbky zdravé.
Sbírejte opravdu druhy, které znáte a zapomeňte na aplikace určování hub pro chytré telefony, které houby nedovedou přesně určit. Malý příklad, dejte před telefon dřevěný hříbek na štepování ponožek, vyfoťte a aplikace vám vyhodnotí dřevený hříbek jako hřib hnědý, hřib smrkový, či hřib dubový.
Text i foto: D. M.
Lepší pozdě, nežli vůbec, aneb houbařská sezóna 2015 konečně začala!
Léto s Kofolou zve do Kofokina nebo na výlety po stopách slavných milenců