REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lepší pozdě, nežli vůbec, aneb houbařská sezóna 2015 konečně začala!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!Letošní teplé a suché léto moc houbařům nepřálo. V posledních dnech se však na některých místech naší republiky, kde vydatně zapršelo, houby konečně objevují. Nejlépe jsou na tom zatím západní a severní Čechy, kde se v některých lokalitách dají naplnit celén koše hub. Houby opravdu letos rostou jen lokálně. Nejvíce se pak zatím objevují houby hřibovité.


Vypravíte-li se letos na houby, dávejte přednost vlhkým smrčinám, nejlépe s porostem mechu, roklím, travnatým okrajům cest, zde je šance najít jednu z nejoblíbenějších hub, hřib smrkový a také hřib kovář. Někde se objevily křemenáče i oblíbená muchomůrka růžovka.

 

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!

Hřib smrkový – Boletus edulis

V borových lesích je to letos většinou slabší. Borové monokultury, které leží na písčitém podloží, jsou momentálně prázdné. Písek neudrží vodu a je zde sucho. Kde je podloží jílovité či vápenaté, zde se objevují klouzky, jak zrnitý, obecný, pod modříny pak klouzek sličný.

Klasický a velmi vyhledávaný hřib hnědý (podborovák), nebo hřib (klouzek) strakoš, se zatím ve větším množství neobjevily.

V listnatých lesích je situace podobná, růst jen v některých místech ČR. Místy se hojně objevil hřib dubový a hřib koloděj, hřib kovář, kozák březový a křemenáč březový. Oblíbené jedlé holubinky letos stávkují, nebo se dají najít v malém množství.

 

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!

Hřib dubový – Boletus reticulus

 

Při sběru hřibů sbíráme opravdu jen hřiby, které známe. Díky teplému počasí vyrazily i vzácné teplomilné hřiby, které jsou na Červeném seznamu. Za sběr některých druhů hrozí pokuta až 50 tisíc Kč! Patří mezi ně tyto 3 druhy: hřib královský, hřib Fechtnerův a hřib moravský.

 

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!

Hřib královský – Boletus regius

 

Další vzácné hřiby, které zasluhují ochranu, najdete na našich stránkách zde: Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 2.

díl, Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 3.

díl

Některé tyto hřiby jsou i jedovaté. Patří sem třeba hřib satan. Minulý týden proběhla v TV zpráva o otravě hřibem satanem na Zlínsku.

 

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!

Hřib satan – Boletus satanas

 

Kromě lesů se objevují i houby v parcích, na loukách, pastvinách, sadech a zahradách. Hojně se objevily různé druhy pečárek (žampionů), jako chutná pečárka ovčí, polní, či císařská. Pozor však na jedovatou pečárku zápašnou, která často s jinými druhy pečárek pohromadě. Pozná se podle žloutnutí dužniny, nepříjemného karbolové zápachu (při tepelném zpracování je zápach intenzivnější), u starších plodnic drobných šupinek na klobouku. Sběr pečárek se doporučuje jen tomu, kdo bezpečně pozná pečárku zápašnou. Tato pečárka může způsobit nepříjemné žaludeční potíže.

 

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!

Pečárka zápašná – Agarisus xanthodermus

Hojně vyrazil místy i vatovec obrovský (pýchavka obrovská), ten hledejte v místech s větším obsahem dusíku (nitrofilní stanoviště). Viz náš článek: Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)

Letošní sezóna je zatím k houbařům v mnoha místech republiky skoupá. Doufejme, že se situace v druhé polovině září zlepší. Houby mají široké uplatnění v tradiční lidové české a moravské kuchyni a značně obohacují domácí kuchyni v době houbařských žní a tak snad se i letos těch žní dočkáme na celém území ČR alespoň, teď v září a říjnu.

 

Text i foto D. Marounek, foto hřib královský M. Kříž, koše hub D. Marounek a čtenáři našich stránek na facebooku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy