REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hurá do školy po pořádné snídani

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?


Jak(ý) vybrat sýr

Když se řekne slovo „sýr“, většina z nás si vybaví „eidam“. Přestože se nejedná o český sýr, je u nás dlouhodobě nejoblíbenější a nejprodávanější, a to nejen proto, že je chutný a velmi dobře využitelný. Chutná a voní velmi jemně, čistě mléčně nakysle a řadí se mezi polotvrdé sýry. Díky ideální pružnosti plátků je dobře využitelný ve studené kuchyni na obložení chlebů, do sendvičů nebo toustů. Čím se řídit při jeho výběru?

 

 

Kvalitní eidam bezpečně poznáte podle barvy. Na řezu je smetanově, až sýrově žlutý, a to stejnoměrně po celém řezu. Pokud je sýr světlý, až bílý, znamená to, že nemusí být dostatečně vyzrálý. V případě, že se na okrajích vyskytuje bledá barva, může se jednat o sůl, která neměla po vysolení eidamu dostatek času na to, aby rovnoměrně prostoupila celým sýrem, a eidam je tedy méně kvalitní. Vyplatí se sledovat také obsah tuku. Souvislost mezi obsahem tuku
a vápníku je totiž velmi zajímavá: čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin a také vápníku. Zatímco 50% eidam (50 % tuku v sušině1) obsahuje 773 mg vápníku/100 g, 30% eidam má 952 mg vápníku/100 g! U nás má eidam nejčastěji 30, 40 nebo 45 % tuku v sušině, přičemž v Nizozemsku, odkud eidam pochází, je standard alespoň 40 %. Nízkotučné varianty jsou „českou specialitou“.

Co se týče složení přírodního sýru eidam, je to jen mléko, jedlá sůl a mlékárenské kultury. Pokud sýr kromě těchto složek neobsahuje žádnou další, např. barvivo nebo ochucující přísadu, výrobce nemusí složení sýra více rozepisovat. Sýr je totiž považován za tzv. jednosložkový výrobek. Záměrně uvádíme složení „přírodního“ sýru, protože v posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy mléčných výrobků, kdy je některá z mléčných složek nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky a také se nemohou nazývat sýrem.

 

Jak(é) vybrat máslo

Věděli jste, že roční spotřeba másla na osobu je v Česku kolem pěti kilogramů? Máslo je bohaté na bílkoviny, karoteny a v tuku rozpustné vitaminy (A, D, E, K) a je nezbytné pro růst
a zdravou funkci zraku, a tak by nemělo chybět v našem jídelníčku, a to především u dětí. Tělu jím dodáváme nasycené mastné kyseliny, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí. Ty z másla se neukládají do tukových zásob, ale přednostně slouží k získávání energie.

Z čeho je máslo vyrobeno a co sledovat na jeho obalu? Základem pro výrobu kvalitního másla je kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana o tučnosti 37–42 %. Čím je smetana čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. To platí pro másla, která neobsahují žádnou další složku, jinak by nemohl být výrobek označen jako „máslo“. Procento mléčného tuku ovšem nesmí dosáhnout na 90 %. Másla vyráběná u nás zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory. Při nákupu másla byste tedy měli na obalu sledovat především podíl. Přestože máslo obsahuje i jisté procento vody, které však nesmí překročit hranici 16 %. Na obalu tento údaj obvykle nenajdeme. Máslo obsahuje také netukové složky pocházející z mléka, které tvoří zhruba 2 %. Jedná se o laktózu, kyselinu mléčnou, bílkoviny a další dusíkaté látky, soli a vitaminy.

Kvalitu másla poznáte i podle barvy a konzistence, která závisí na výrobě a obsahu již zmíněné vody. Doporučujeme podívat se, jaký povrch má máslo po vyndání z chladu. Kvalitnější máslo bude déle tvrdé, pevné a hladké a nebude se lepit k obalu. Právě jeho konzistence ovlivní i to, jak se bude máslo chovat jako součást receptu. Pokud si koupíte máslo, které je výrazně žluté, je velice pravděpodobné, že je dobarvené. Pro zvýraznění žlutavého zabarvení másla se smetana přibarvuje přírodním barvivem červenožluté, až oranžové barvy získaným z rostliny Bixa orellana (E160b). Používají se také karoteny.

 

TIP!

Vždy kupujte máslo bez porušeného nebo pomačkaného obalu. Pokud je světlé, až bílé, znamená to, že je čerstvé. V pořádku je také v případě, že má příjemně nasládlou a smetanově mléčnou chuť i vůni. Jestliže má máslo na povrchu i po odkrojení žlutou barvu a nepříjemně zapáchá, může se jednat o žluklé máslo, které se nesmí prodávat. Žluklost nebo také oxidaci mléčného tuku nám indikuje natrpklá chuť a nepříjemný zápach, který ucítíte, když k takovému máslu přičichnete.

 

Jak(é) vybrat mléko

Mléko má spoustu skvělých vlastností a obsahuje řadu významných látek. V mléce jsou vitaminy A, D, E, K, vitaminy skupiny B a spousta minerálních látek, mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo a jód. Mléko je také zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek, a dokáže výborně zasytit. Proto bychom na něj neměli zapomínat ani během diety, a to v polotučné nebo nízkotučné (odstředěné) variantě.
U nízkotučných mléčných výrobků ale nesmíme zapomínat hlídat i obsah cukru, který může kompenzovat nedostatek tuku. Mléčné bílkoviny přinášejí našemu tělu řadu výhod, alergie na ně je však jednou z nejčastějších alergií v dětském věku. Dobrou zprávou ovšem je, že u většiny dětí alergie na mléko do 3 let odezní. V dospělém věku je takto postiženo pouze 1,5–2 % jedinců.

Podle čeho vybírat mléko? Podle toho, které vám chutná! Mléka se liší v obsahu tuku a ve způsobu jeho tepelného ošetření. Běžně je k dostání mléko nízkotučné (max. 0,5 % tuku), polotučné (min. 1,5 % tuku) a plnotučné (min. 3,5 % tuku). Z hlediska tučnosti je nejlepší volbou mléko polotučné. Nejste-li v dietním režimu a nemáte-li zdravotní komplikace, můžete si občas dopřát i mléko tučné. Pokud máte nařízenou dietu nebo trpíte nějakým onemocněním srdce či cév, sáhněte po mléce polotučném nebo nízkotučném. V obsahu tuku se tedy mléka zásadně neodlišují, plnotučné je však chutnější, protože tuk je nositelem chuti. Pokud se zaměříme na způsob zpracování, možná vás napadne, že čerstvé mléko je výživnější než trvanlivé. Rozdíl v obsahu bílkovin, vitaminů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je však zcela minimální, protože tepelné ošetření u trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %. Odlišují se tedy pouze dobou použitelnosti.

 

Recepty k článku (recepty se vám objeví po kliknutí na nadpis receptu nebo jeho foto!):

 

 

 

 

 

 

 

Další recepty pro děti najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: snídaně malých školáků…

Více tipů o kvalitních potravinách najdete na našem webu Akademie kvality www.akademiekvality.cz. V záložce Recepty a Dětská sekce se nechte inspirovat chutnými recepty.

 

Poznámka redakce:

O značce „Klasa“ – Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

O značce „Regionální potravina“ – Již deset let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 500 produktů od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací najdete na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“ – Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

O značce „Ekologická produkce“ – „Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“ – Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy