REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fenykl sladký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá nebo vytrvalá rostlina, pěstuje se jako letnička pro dužnaté báze listových řapíků, listy a semena. Osahuje hodně draslíku a malé množství betakarotenu, také silice, které dodávají fenyklu typickou vůni a chuť. Významný je obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, vápník, hořčík a vlákniny. Fenykl je považován za italskou národní zeleninu.


Encyklopedie zeleniny

Latinský název: Foeniculum vulgare var. Dulce

Jiný název: Fenykl boloňský

Tato vynikající zelenina se silnou anýzovou vůní a dižnatými bázemi řapíku se pěstuje postaletí jako okrasná zelenina. Sladký fenykl se těšil oblibě již u Řeků a Římanů – vojáci těchto národů jej pojídali, aby zůstali zdraví, ženy jej užívaly jako prostředek proti obezitě. Ve středověku se semeny zaháněl hlad v době půstu a lidé držící dietu dodnes žvýkají syrovou nať, aby překonali chuť k jídlu.

Po odstranění zelených lodyh a vnějších listů používáme cibule jako celer. Pro přípravu salátu nakrájíme vnitřní listy na tenké plátky a podáváme chazené. (Chceme-li mít cibule křupavé, nakrájíme je, dáme do misky s vodou a koskami ledu a necháme hodinu v chladničce.)

Fenykl vařený v páře s pórkem se hodí k vaječným pokrmům a k rybám. Dušený, grilovaný nebo vařený podáváme se sýrovou omáčkou nebo máslem. Čerstvé listy naložené v oleji nebo octě mohou být součástí bouquet garni, jemně nasekanými zdobíme polévky a saláty. Italskému salámu finocchioma a francouzského likéru fenouillette dodává charakteristickou chuť a vůni.

Z lékařského hlediska:

Odvar působí proti nadýmání, kolice, urologickým potížím a zácpě. Fenykl také zmírňuje účinky alkoholu. Žvýkání fenyklu provoní dech, odvar se používá jako ústní voda, při nemocích dásní či bolestech v krku kloktáme. Zahání pocit hladu a pomáhá po ruchách trávení.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty z fenyklu:

Pečený fenykl Dušený fenykl Fenyklový salát Fenykl po boloňsku

Daší články:

Fenykl, rady a tipy Fenykl – koření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy