REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fenykl sladký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá nebo vytrvalá rostlina, pěstuje se jako letnička pro dužnaté báze listových řapíků, listy a semena. Osahuje hodně draslíku a malé množství betakarotenu, také silice, které dodávají fenyklu typickou vůni a chuť. Významný je obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, vápník, hořčík a vlákniny. Fenykl je považován za italskou národní zeleninu.


Encyklopedie zeleniny

Latinský název: Foeniculum vulgare var. Dulce

Jiný název: Fenykl boloňský

Tato vynikající zelenina se silnou anýzovou vůní a dižnatými bázemi řapíku se pěstuje postaletí jako okrasná zelenina. Sladký fenykl se těšil oblibě již u Řeků a Římanů – vojáci těchto národů jej pojídali, aby zůstali zdraví, ženy jej užívaly jako prostředek proti obezitě. Ve středověku se semeny zaháněl hlad v době půstu a lidé držící dietu dodnes žvýkají syrovou nať, aby překonali chuť k jídlu.

Po odstranění zelených lodyh a vnějších listů používáme cibule jako celer. Pro přípravu salátu nakrájíme vnitřní listy na tenké plátky a podáváme chazené. (Chceme-li mít cibule křupavé, nakrájíme je, dáme do misky s vodou a koskami ledu a necháme hodinu v chladničce.)

Fenykl vařený v páře s pórkem se hodí k vaječným pokrmům a k rybám. Dušený, grilovaný nebo vařený podáváme se sýrovou omáčkou nebo máslem. Čerstvé listy naložené v oleji nebo octě mohou být součástí bouquet garni, jemně nasekanými zdobíme polévky a saláty. Italskému salámu finocchioma a francouzského likéru fenouillette dodává charakteristickou chuť a vůni.

Z lékařského hlediska:

Odvar působí proti nadýmání, kolice, urologickým potížím a zácpě. Fenykl také zmírňuje účinky alkoholu. Žvýkání fenyklu provoní dech, odvar se používá jako ústní voda, při nemocích dásní či bolestech v krku kloktáme. Zahání pocit hladu a pomáhá po ruchách trávení.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty z fenyklu:

Pečený fenykl Dušený fenykl Fenyklový salát Fenykl po boloňsku

Daší články:

Fenykl, rady a tipy Fenykl – koření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy