Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.
Fialové brambory pocházejí z Peru, kde je pěstovali již Inkové tam, kde se nedařilo kukuřici. Dokonce z nich připravovali kvašený nápoj chacha, který vzdáleně připomínal pivo.

Fialové brambory odrůda Blue Star…
Slupka fialových brambor je poměrně silná, světle až tmavě fialová, s mnoha očky, na řezu je dužnina šťavnatá mramorově fialově bílá. Při vaření se zbarví voda slabě fialově, cenné látky však v bramborech zůstanou. Po uvaření je dužnina nafialovělá to platí i při pečení, či smažení. Oblíbené bramborové lupínky mají zajímavou mramorovou barvu.

Barva na řezu je zajímavá…
Na trhu je odrůda Blue Star varný typ B (přílohové) a odrůda Valfi varný typ BC (na pomezí varných typů, při delším vaření se rozvaří, vhodný druh na kaše).

Fialové brambory uvařené…
Uvařené fialové brambory mají chuť jako klasické brambory s jemným nádechem muškátového oříšku. V kuchyni využití jako žluté brambory. V současné době se v ČR i pěstují a občas se objeví na farmářských trzích nebo v některých řetězcích. Cena je kolem 25 Kč za 1 kg. Na trhu jsou i obě sadbové odrůdy, proč je nezkusit si letos fialové brambory vypěstovat na zahrádce. Na pěstování jsou nenáročné, stejně jako žluté brambory.
Text i foto: D.M.