REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.


Fialové brambory pocházejí z Peru, kde je pěstovali již Inkové tam, kde se nedařilo kukuřici. Dokonce z nich připravovali kvašený nápoj chacha, který vzdáleně připomínal pivo.

 

Fialové brambory odrůda Blue Star…

 

Slupka fialových brambor je poměrně silná, světle až tmavě fialová, s mnoha očky, na řezu je dužnina šťavnatá mramorově fialově bílá. Při vaření se zbarví voda slabě fialově, cenné látky však v bramborech zůstanou. Po uvaření je dužnina nafialovělá to platí i při pečení, či smažení. Oblíbené bramborové lupínky mají zajímavou mramorovou barvu.

 

Barva na řezu je zajímavá…

 

Na trhu je odrůda Blue Star varný typ B (přílohové) a odrůda Valfi varný typ BC (na pomezí varných typů, při delším vaření se rozvaří, vhodný druh na kaše).

 

Fialové brambory uvařené…

 

Uvařené fialové brambory mají chuť jako klasické brambory s jemným nádechem muškátového oříšku. V kuchyni využití jako žluté brambory. V současné době se v ČR i pěstují a občas se objeví na farmářských trzích nebo v některých řetězcích. Cena je kolem 25 Kč za 1 kg. Na trhu jsou i obě sadbové odrůdy, proč je nezkusit si letos fialové brambory vypěstovat na zahrádce. Na pěstování jsou nenáročné, stejně jako žluté brambory.

Text i foto: D.M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy