REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halloween

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.


Halloween je jednou ze dvou „nocí duchů” druhá je Beltane. V tomto magickém období se prý zvedne „závoj“ mezi světy, tehdy pravidla času a prostoru dočasně zmizí. Právě v tuto dobu je nejsnadnější komunikace se zesnulými předky. Je to čas konců vztahů a špatných situací a je to také čas kdy můžete vidět záblesk naděje v budoucnu a také čas na vzpomínky na naše předky.

Původně to byl tzv. „Svátek mrtvých” a byl slavený v keltských zemích opuštěním jídla a nabídky tlustého krajíce chleba pro putující mrtvé. Římané adaptovali tento keltský svátek jako svoje vlastní a v prvním století n.

l. se Samhain (v překladu „konec léta“) stal další částí římských tradic slavících se v říjnu, jako jejich den Pomona, římská bohyně ovoce a stromů. Symbol Pomony je jablko, které by mohlo vysvětlit původ americké moderní tradice chňapání po jablkách o Halloweenu.

V této době byl dobytek poražen jako jídlo pro pozdější měsíce. Plodiny, které byli po Samhainu na poli se už nesměli sbírat, byli pro ducha přírody. Byli stavěny ohniště, do kterých se házeli kosti jako oběť za zdravý a hojný dobytek v Novém roce. Ohniště ještě byla značena jmény rodin. Uprostřed vesnice byla vatra, která symbolizovala jednotu. Popel z těchto ohňů byl pak rozprášen na sklizená pole a měl za účel chránit a žehnat zemi. Ale ještě předtím se o oslavě věštilo počasí, příchod štěstí, sjednávaly manželstvím pro příští rok.

Dnes se ještě praktikuje tradice, že se svíčky nechávají svítit na okně za zesnulé a to proto, aby našli duchové našich milovaných svůj domov. Někde také věřící přidávají židli ke stolu pro případného neviditelného hosta. Vyřezávané dýně mají znázorňovat ochranné duchy. O Halloeenu se většinou děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (v překladu: „Koledu nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Autoři filmových hororů mají tento svátek také ve velké oblibě.

Halloweenské symboly:

Dýně – V této nejmagičtější noci se dávají svítící lucerny, vyřezané z dýně nebo tykve před krytý vchod do domu nebo přímo do okna. Tato světla mají vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Jako zdroj světla byly dříve používány hořící kousky uhlí, později se do dýně začaly usazovat svíčky.

Všechno to s dýní začalo v době kdy evropští osadníci (především Irové) přijeli do Ameriky. Zde objevili praktickou věc, zde rostoucí, v Evropě v tédobě neznámé dýně. Byly větší a lépe se hodí k vyřezávání než vminulosti řepa používaná na starém kontinentě. Halloween tak nabral „druhý dech” a od 19. století je slaven dokonce ještě více než dříve.

Čarodějky – Čarodějky jsou asi také automaticky spojovány s Halloweenem. Církev v minulosti tvrdila, že čarodějnice se scházejí dvakrát do roka. Dne 30.

dubnu – předvečer „Prvního máje“ a další den byl právě v předvečer 31. října. Čarodějky se prý v noci shromažďovali, přilétajíce na košťatech a celou noc tančily a hojně debužírovaly, hoštěny samotným ďáblem.

Kočky – Černá kočka dlouho byla spojená s čarodějkami. Mnoho pověr se tradovalo o kočkách snad právě proto, že čarodějky se mohly měnit v kočky. Kočky se také často zobrazovaly jako přítulné pomocnice a věrné společníce čarodějnic. Někteří lidé věřili, že kočky byli duchové mrtvých. Dnes se staly kočky jedním z populárních symbolů Halloweenu a černá kočka je často spojována s neštěstím a špatným znamením.

Masky – Oblíbená radost především dětí, které se v období Halloweenu převlékají za skřítky a jiné potvůrky a chodí dům od domu koledovat.

 

Recepty vhodné na Helloween:

Polévka z dýně  Halloweenský chléb  Dýňová polévka s pomerančem

Halloweenské muffiny  Halloweenské perníčky  Halloweenské prsty z párků

Halloweenské zuby  Jednoduché halloweenské tousty 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy