REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halloween

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.


Halloween je jednou ze dvou „nocí duchů” druhá je Beltane. V tomto magickém období se prý zvedne „závoj“ mezi světy, tehdy pravidla času a prostoru dočasně zmizí. Právě v tuto dobu je nejsnadnější komunikace se zesnulými předky. Je to čas konců vztahů a špatných situací a je to také čas kdy můžete vidět záblesk naděje v budoucnu a také čas na vzpomínky na naše předky.

Původně to byl tzv. „Svátek mrtvých” a byl slavený v keltských zemích opuštěním jídla a nabídky tlustého krajíce chleba pro putující mrtvé. Římané adaptovali tento keltský svátek jako svoje vlastní a v prvním století n.

l. se Samhain (v překladu „konec léta“) stal další částí římských tradic slavících se v říjnu, jako jejich den Pomona, římská bohyně ovoce a stromů. Symbol Pomony je jablko, které by mohlo vysvětlit původ americké moderní tradice chňapání po jablkách o Halloweenu.

V této době byl dobytek poražen jako jídlo pro pozdější měsíce. Plodiny, které byli po Samhainu na poli se už nesměli sbírat, byli pro ducha přírody. Byli stavěny ohniště, do kterých se házeli kosti jako oběť za zdravý a hojný dobytek v Novém roce. Ohniště ještě byla značena jmény rodin. Uprostřed vesnice byla vatra, která symbolizovala jednotu. Popel z těchto ohňů byl pak rozprášen na sklizená pole a měl za účel chránit a žehnat zemi. Ale ještě předtím se o oslavě věštilo počasí, příchod štěstí, sjednávaly manželstvím pro příští rok.

Dnes se ještě praktikuje tradice, že se svíčky nechávají svítit na okně za zesnulé a to proto, aby našli duchové našich milovaných svůj domov. Někde také věřící přidávají židli ke stolu pro případného neviditelného hosta. Vyřezávané dýně mají znázorňovat ochranné duchy. O Halloeenu se většinou děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (v překladu: „Koledu nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Autoři filmových hororů mají tento svátek také ve velké oblibě.

 

Halloweenské symboly:

Dýně – V této nejmagičtější noci se dávají svítící lucerny, vyřezané z dýně nebo tykve před krytý vchod do domu nebo přímo do okna. Tato světla mají vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Jako zdroj světla byly dříve používány hořící kousky uhlí, později se do dýně začaly usazovat svíčky.

Všechno to s dýní začalo v době kdy evropští osadníci (především Irové) přijeli do Ameriky. Zde objevili praktickou věc, zde rostoucí, v Evropě v té době neznámé dýně. Byly větší a lépe se hodí k vyřezávání než v minulosti řepa používaná na starém kontinentě. Halloween tak nabral „druhý dech” a od 19. století je slaven dokonce ještě více než dříve.

 
  • Čarodějky – Čarodějky jsou asi také automaticky spojovány s Halloweenem. Církev v minulosti tvrdila, že čarodějnice se scházejí dvakrát do roka. Dne 30. dubnu – předvečer „Prvního máje“ a další den byl právě v předvečer 31. října. Čarodějky se prý v noci shromažďovali, přilétajíce na košťatech a celou noc tančily a hojně debužírovaly, hoštěny samotným ďáblem.
  • Kočky – Černá kočka dlouho byla spojená s čarodějkami. Mnoho pověr se tradovalo o kočkách snad právě proto, že čarodějky se mohly měnit v kočky. Kočky se také často zobrazovaly jako přítulné pomocnice a věrné společníce čarodějnic. Někteří lidé věřili, že kočky byli duchové mrtvých. Dnes se staly kočky jedním z populárních symbolů Halloweenu a černá kočka je často spojována s neštěstím a špatným znamením.
  • Masky – Oblíbená radost především dětí, které se v období Halloweenu převlékají za skřítky a jiné potvůrky a chodí dům od domu koledovat.
 

Recepty vhodné na Helloween:

Polévka z dýně  Halloweenský chléb  Dýňová polévka s pomerančem

Halloweenské muffiny  Halloweenské perníčky  Halloweenské prsty z párků

Halloweenské zuby  Jednoduché halloweenské tousty 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy