REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halloween

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.


Halloween je jednou ze dvou „nocí duchů” druhá je Beltane. V tomto magickém období se prý zvedne „závoj“ mezi světy, tehdy pravidla času a prostoru dočasně zmizí. Právě v tuto dobu je nejsnadnější komunikace se zesnulými předky. Je to čas konců vztahů a špatných situací a je to také čas kdy můžete vidět záblesk naděje v budoucnu a také čas na vzpomínky na naše předky.

Původně to byl tzv. „Svátek mrtvých” a byl slavený v keltských zemích opuštěním jídla a nabídky tlustého krajíce chleba pro putující mrtvé. Římané adaptovali tento keltský svátek jako svoje vlastní a v prvním století n.

l. se Samhain (v překladu „konec léta“) stal další částí římských tradic slavících se v říjnu, jako jejich den Pomona, římská bohyně ovoce a stromů. Symbol Pomony je jablko, které by mohlo vysvětlit původ americké moderní tradice chňapání po jablkách o Halloweenu.

V této době byl dobytek poražen jako jídlo pro pozdější měsíce. Plodiny, které byli po Samhainu na poli se už nesměli sbírat, byli pro ducha přírody. Byli stavěny ohniště, do kterých se házeli kosti jako oběť za zdravý a hojný dobytek v Novém roce. Ohniště ještě byla značena jmény rodin. Uprostřed vesnice byla vatra, která symbolizovala jednotu. Popel z těchto ohňů byl pak rozprášen na sklizená pole a měl za účel chránit a žehnat zemi. Ale ještě předtím se o oslavě věštilo počasí, příchod štěstí, sjednávaly manželstvím pro příští rok.

Dnes se ještě praktikuje tradice, že se svíčky nechávají svítit na okně za zesnulé a to proto, aby našli duchové našich milovaných svůj domov. Někde také věřící přidávají židli ke stolu pro případného neviditelného hosta. Vyřezávané dýně mají znázorňovat ochranné duchy. O Halloeenu se většinou děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (v překladu: „Koledu nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Autoři filmových hororů mají tento svátek také ve velké oblibě.

Halloweenské symboly:

Dýně – V této nejmagičtější noci se dávají svítící lucerny, vyřezané z dýně nebo tykve před krytý vchod do domu nebo přímo do okna. Tato světla mají vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Jako zdroj světla byly dříve používány hořící kousky uhlí, později se do dýně začaly usazovat svíčky.

Všechno to s dýní začalo v době kdy evropští osadníci (především Irové) přijeli do Ameriky. Zde objevili praktickou věc, zde rostoucí, v Evropě v tédobě neznámé dýně. Byly větší a lépe se hodí k vyřezávání než vminulosti řepa používaná na starém kontinentě. Halloween tak nabral „druhý dech” a od 19. století je slaven dokonce ještě více než dříve.

Čarodějky – Čarodějky jsou asi také automaticky spojovány s Halloweenem. Církev v minulosti tvrdila, že čarodějnice se scházejí dvakrát do roka. Dne 30.

dubnu – předvečer „Prvního máje“ a další den byl právě v předvečer 31. října. Čarodějky se prý v noci shromažďovali, přilétajíce na košťatech a celou noc tančily a hojně debužírovaly, hoštěny samotným ďáblem.

Kočky – Černá kočka dlouho byla spojená s čarodějkami. Mnoho pověr se tradovalo o kočkách snad právě proto, že čarodějky se mohly měnit v kočky. Kočky se také často zobrazovaly jako přítulné pomocnice a věrné společníce čarodějnic. Někteří lidé věřili, že kočky byli duchové mrtvých. Dnes se staly kočky jedním z populárních symbolů Halloweenu a černá kočka je často spojována s neštěstím a špatným znamením.

Masky – Oblíbená radost především dětí, které se v období Halloweenu převlékají za skřítky a jiné potvůrky a chodí dům od domu koledovat.

 

Recepty vhodné na Helloween:

Polévka z dýně  Halloweenský chléb  Dýňová polévka s pomerančem

Halloweenské muffiny  Halloweenské perníčky  Halloweenské prsty z párků

Halloweenské zuby  Jednoduché halloweenské tousty 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy