REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 potraviny, které běžně snídáme a na co si u nich dát pozor?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Snídáte zdravě? Možná si to jenom myslíte! Sledujte složení! Někdo do sebe po ránu vyklopí jogurt, jiný si snídani vychutná po anglicku nebo si jen nasype müsli do mléka. Poznáváte se v některém z těchto snídaňových rituálů? Většina lidí si často neuvědomuje, že nevědomě (a vlastně i nedobrovolně) si k snídani dává s chutí potraviny obsahující látky, které jsou nejen nepotřebné, ale které jsou dokonce škodlivé. Většina z nás nedokáže škodlivý obsah podle obalu rozpoznat. To dokáže vyřešit aplikace FÉR Potravina, která to udělá za nás. Ta nyní vybírá peníze na Hithitu, aby aplikaci mohla ještě více vylepšit a vyhodnotit další produkty.


Je to vlastně paradox, protože třeba právě jogurty a müsli jíme s vědomím toho, že našemu organismu prospívají, protože jsou všeobecně považovány za “zdravé”.  S tím lze souhlasit jen tehdy, pokud snídáme pouze takové jogurty a müsli, které obsahují základní složku a jsou bez umělých příchutí a přidaných sladidel. V sortimentu českých supermarketů na tyto “zázračně čisté” jogurty nebo müsli ale narazíme jen velmi zřídka.

 

 

Nezdravá aditiva najdeme i tam, kde bychom je nečekali

V jogurtech se jedná o “ovocnou” nebo “čokoládovou” složku. Ta ale velmi často obsahuje glukózo-fruktózový sirup a ve velké většině případů i škrob. Jogurty, které čeští spotřebitelé nakupují, bývají “vylepšovány” také umělými aromaty. Výrobek, který není označen vyloženě jako “jogurt”, je spíše “jogurtovým” nebo “smetanovým krémem”. V tom případě je takový produkt “obohacen” o mléčný základ, škrob, želatinu nebo dokonce gumu! A pozor, tyto nezdravé přísady nejsou obsaženy pouze v běžných jogurtech, často je najdeme i ve složení jogurtů s označením “BIO”!

 

Z čeho je ten jogurt vlastně vyrobený?

Jak to tedy je? Je jogurt vyrobený z mléka, nebo není? Je, ale jen jogurt bílý! ”Když však pojmenujete produkt jinak než ‘jogurt’, rázem není pod dohledem zákonných limitů a může obsahovat jiné poměry surovin a spoustu látek, které byste dobrovolně sami nesnědli,” upozorňuje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskovky FÉR potravina..

 

Chcete vědět, co jíte? Podpořte nás na HITHIT.cz

Proto se podívejte do naší FÉR databáze na výrobky, které mají ke kvalitnímu jogurtu hodně daleko. Nenašli jste? To je možné, protože potravinová databáze v současné době pokrývá pouze cca třetinu českého sortimentu. Proto, aby obsáhli všechny potravinové produkty a rozšířili databázi i ohodnocených potravin, na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz spustili kampaň “S FÉR potravinou víš, co skutečně jíš!”.

Peníze, které se se jim od štědrých podporovatelů podaří vybrat, chtějí použít právě na to, aby databázi rozšířili a obsáhli tak celý český potravinový trh. “Do konce kampaně zbývá ještě pár dní. Takže pokud vám záleží na tom, co jíte, podpořte nás a vyberte si ze zajímavých odměn.”

 

Snídáte müsli? Možná si to příště rozmyslíte…

Kromě toho, že je snídaňové müsli (a jemu podobné snídaňové cereálie) vždy dost oslazené, obsahuje také ne zcela zanedbatelné množství soli. Na to už ale jeho výrobci neupozorňují a spotřebitelé to mnohdy vůbec netuší. Pokud v dobré víře sáhnete po müsli s přidaným ovocem, místo očekávaných vitamínů v narazíte spíš na nějaké to Éčko. Ta se do ochucených müsli přidávají mimo jiné také proto, aby se ovoce nekazilo a vydrželo déle.

Riziku konzumace nevhodných a nezdravých přísad se vyhnete tak, že sáhnete do vlastních zásob a připravíte si k snídani zdánlivě obyčejné ovesné vločky. Ty na rozdíl od uměle doslazovaného müsli z obchodu obsahují potřebné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny,vitamíny B1, B6 a E, z minerálních látek pak železo, vápník a fosfor. Pokud si je lehce povaříte nebo osmahnete na pánvi, přidáte čerstvé ovoce a trochu bílého jogurtu, máme výživnou a bohatou snídani. Na tu můžete v případě kupovaného müsli zapomenout. To na rozdíl od zdraví prospěšných ovesných vloček obsahuje nebezpečná Éčka, velké množství cukru, různá dochucovadla, palmový olej nebo glukózový sirup. “Některá müsli bohužel obsahují i nebezpečné Éčko E220 – oxid siřičitý, který je jedovatý, vysoce dráždivý a používá se jako antioxidant a konzervant proti hnědnutí.A to třeba právě v případě ovoce v kupovaném müsli,” vysvětluje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D.

Milovníkům anglické kuchyně určitě nesmí na snídaňovém menu chybět párky, klobásy nebo právě anglická slanina. Ti už ale mnohdy neví to, že pro některé uzeniny je zákonem stanovené minimální množství masa, v průměru je to okolo 50 procent. Co tvoří v uzeninách těch druhých 50 procent?? Podívejte se sami. Zjistíte to jednoduše prostřednictvím databáze FÉR potraviny. Pak už stačí jen vyhledat kategorii “Párky”.

 

Zdroj: www.ferpotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy