REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 potraviny, které běžně snídáme a na co si u nich dát pozor?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Snídáte zdravě? Možná si to jenom myslíte! Sledujte složení! Někdo do sebe po ránu vyklopí jogurt, jiný si snídani vychutná po anglicku nebo si jen nasype müsli do mléka. Poznáváte se v některém z těchto snídaňových rituálů? Většina lidí si často neuvědomuje, že nevědomě (a vlastně i nedobrovolně) si k snídani dává s chutí potraviny obsahující látky, které jsou nejen nepotřebné, ale které jsou dokonce škodlivé. Většina z nás nedokáže škodlivý obsah podle obalu rozpoznat. To dokáže vyřešit aplikace FÉR Potravina, která to udělá za nás. Ta nyní vybírá peníze na Hithitu, aby aplikaci mohla ještě více vylepšit a vyhodnotit další produkty.


Je to vlastně paradox, protože třeba právě jogurty a müsli jíme s vědomím toho, že našemu organismu prospívají, protože jsou všeobecně považovány za “zdravé”.  S tím lze souhlasit jen tehdy, pokud snídáme pouze takové jogurty a müsli, které obsahují základní složku a jsou bez umělých příchutí a přidaných sladidel. V sortimentu českých supermarketů na tyto “zázračně čisté” jogurty nebo müsli ale narazíme jen velmi zřídka.

 

 

Nezdravá aditiva najdeme i tam, kde bychom je nečekali

V jogurtech se jedná o “ovocnou” nebo “čokoládovou” složku. Ta ale velmi často obsahuje glukózo-fruktózový sirup a ve velké většině případů i škrob. Jogurty, které čeští spotřebitelé nakupují, bývají “vylepšovány” také umělými aromaty. Výrobek, který není označen vyloženě jako “jogurt”, je spíše “jogurtovým” nebo “smetanovým krémem”. V tom případě je takový produkt “obohacen” o mléčný základ, škrob, želatinu nebo dokonce gumu! A pozor, tyto nezdravé přísady nejsou obsaženy pouze v běžných jogurtech, často je najdeme i ve složení jogurtů s označením “BIO”!

 

Z čeho je ten jogurt vlastně vyrobený?

Jak to tedy je? Je jogurt vyrobený z mléka, nebo není? Je, ale jen jogurt bílý! ”Když však pojmenujete produkt jinak než ‘jogurt’, rázem není pod dohledem zákonných limitů a může obsahovat jiné poměry surovin a spoustu látek, které byste dobrovolně sami nesnědli,” upozorňuje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskovky FÉR potravina..

 

Chcete vědět, co jíte? Podpořte nás na HITHIT.cz

Proto se podívejte do naší FÉR databáze na výrobky, které mají ke kvalitnímu jogurtu hodně daleko. Nenašli jste? To je možné, protože potravinová databáze v současné době pokrývá pouze cca třetinu českého sortimentu. Proto, aby obsáhli všechny potravinové produkty a rozšířili databázi i ohodnocených potravin, na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz spustili kampaň “S FÉR potravinou víš, co skutečně jíš!”.

Peníze, které se se jim od štědrých podporovatelů podaří vybrat, chtějí použít právě na to, aby databázi rozšířili a obsáhli tak celý český potravinový trh. “Do konce kampaně zbývá ještě pár dní. Takže pokud vám záleží na tom, co jíte, podpořte nás a vyberte si ze zajímavých odměn.”

 

Snídáte müsli? Možná si to příště rozmyslíte…

Kromě toho, že je snídaňové müsli (a jemu podobné snídaňové cereálie) vždy dost oslazené, obsahuje také ne zcela zanedbatelné množství soli. Na to už ale jeho výrobci neupozorňují a spotřebitelé to mnohdy vůbec netuší. Pokud v dobré víře sáhnete po müsli s přidaným ovocem, místo očekávaných vitamínů v narazíte spíš na nějaké to Éčko. Ta se do ochucených müsli přidávají mimo jiné také proto, aby se ovoce nekazilo a vydrželo déle.

Riziku konzumace nevhodných a nezdravých přísad se vyhnete tak, že sáhnete do vlastních zásob a připravíte si k snídani zdánlivě obyčejné ovesné vločky. Ty na rozdíl od uměle doslazovaného müsli z obchodu obsahují potřebné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny,vitamíny B1, B6 a E, z minerálních látek pak železo, vápník a fosfor. Pokud si je lehce povaříte nebo osmahnete na pánvi, přidáte čerstvé ovoce a trochu bílého jogurtu, máme výživnou a bohatou snídani. Na tu můžete v případě kupovaného müsli zapomenout. To na rozdíl od zdraví prospěšných ovesných vloček obsahuje nebezpečná Éčka, velké množství cukru, různá dochucovadla, palmový olej nebo glukózový sirup. “Některá müsli bohužel obsahují i nebezpečné Éčko E220 – oxid siřičitý, který je jedovatý, vysoce dráždivý a používá se jako antioxidant a konzervant proti hnědnutí.A to třeba právě v případě ovoce v kupovaném müsli,” vysvětluje Ing. Hanka Střítecká, Ph.D.

Milovníkům anglické kuchyně určitě nesmí na snídaňovém menu chybět párky, klobásy nebo právě anglická slanina. Ti už ale mnohdy neví to, že pro některé uzeniny je zákonem stanovené minimální množství masa, v průměru je to okolo 50 procent. Co tvoří v uzeninách těch druhých 50 procent?? Podívejte se sami. Zjistíte to jednoduše prostřednictvím databáze FÉR potraviny. Pak už stačí jen vyhledat kategorii “Párky”.

 

Zdroj: www.ferpotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy