Tento pohyblivý svátek připadá vždy na druhou květnovou neděli. I když z gastronomického hlediska je zcela bezvýznamný, protože v tento den se spíše zvedají tržby obchodníkům díky zvýšenému prodeji cukrovinek, hlavně bonboniér a také kytiček, přesto se sluší ho v našem gastronomickém kalendáři uvést. Přeci každý máme nějakou mámu!
Za zakladatelku Svátku matek je považována metodistka Anna Marie Jarvis. Ta při druhém výročí smrti její matky zorganizovala v baptistickém kostele v neděli 12. 5. 1907 setkání místních matek. Rok poté byla požádána, aby toto setkání na druhou květnovou neděli opět zopakovala. Pro velký úspěch se Anna Marie Jarvis začala šíření této myšlenky věnovat naplno, až nakonec kongres USA v roce 1914 prohlásil Den matek národním svátkem. Z USA se svátek začal šířit dále.
V Evropě se uchytil po první světové válce. Dnes se slaví tento svátek v různé dny na mnoha místech po celém světě.
V Česku oslavy Dne matek začala prosazovat už za první republiky Alice Masaryková. Opravdu se začal slavit v roce 1923. V době komunistické totality byl svátek zatlačen do pozadí oslavami MDŽ. Nyní se již opět slaví veřejně, není ale oficiálním státním svátkem. V tento den dávají děti svým matkám dárky, většinou vlastnoručně vyrobené a mámy jistě doma uvaří nějaké to dobré jídlo pro své ratolesti … Ovšem že by existoval nějaký tradiční pokrm připravovaný na den matek, to mi není známo.
Obdobné svátky existovaly již v dávné historii. Například ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey, matky bohů.
Zdroj: vira.cz, ceskatelevize.cz