REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uctíváte svou maminku stejně jako staří Řekové?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako každou druhou květnovou neděli, tak i letos budeme slavit Den matek. Věděli jste, že počátky tohoto svátku sahají až do Řecka? Staří Řekové oslavovali každým rokem festival jara, kterým uctívali bohyně mateřství. Kdy naposledy jste řekli své mamince, že jí máte rádi? 13. května jí to můžete připomenout.


Kybelé, velkou matku bohů, zase jarním festivalem zvaným Hilaria uctívali staří Římané. Další zmínky lze dohledat v Anglii roku 1600, kdy křesťané slavili Den matek čtvrtou postní neděli před Velikonocemi. Od svého náboženského významu se však svátek poté vzdálil. První myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav Dne matek vznikla roku 1907 na počest sociální aktivistky Ann Reeves Jarvisové. Tehdejší prezident Woodrow Wilson vyhlásil o pět let později první oficiální oslavu tohoto svátku, která připadla na druhou květnovou neděli.

 

 

Podle amerického vzoru slavíme i v České republice a to od roku 1923, přičemž jeho hlavní propagátorkou byla veřejná činitelka a bojovnice za vzdělávání žen Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl však díky režimu zatlačován do pozadí a upřednostňován byl Mezinárodní den žen. Po sametové revoluci se Den matek začal opět slavit veřejně a přesto, že se v některých zemích sloučily, zůstaly u nás oba svátky zachovány.

 

Jak udělat své mamince ke Dni matek radost?

Pošlete mamince pusu prostřednictvím originální pohlednice. Udělejte radost té nejlepší mamince na světě a pošlete jí pusu prostřednictvím pohlednice se vzkazem a vlastní fotkou.

 

 

Takto firma Emco již druhým rokem děkuje všem maminkám. Jak na to? Je to jednoduché! Prostřednictvím webové aplikace si vyberete způsob doručení, který maminku potěší nejvíce. Do 2. května lze sestavit pohlednici, kterou společnost zdarma vytiskne a doručí vaší mamince do poštovních schránek. Kdo nestihne poslat pohlednici, může mamince vytvořit přání, které dostane na Den matek e-mailem. Ať už máte maminku daleko, nebo se vídáte pravidelně, je zcela jisté, že jí vykouzlíte úsměv na tváři. Poslat pusu můžete na webových stránkách http://mamydekujeme.cz/

 

Překvapte ji kyticí

Znáte nějakou ženu, kterou by nepotěšila hezky svázaná kytice? Ohromte svou maminku a nechte jí kurýrem doručit květiny přímo do práce či domů. Přiložíte-li k voňavé zásilce i osobní vzkaz, úspěch z překvapení je zaručen.

 

Užijte si sami sebe

Jak je známo, láska prochází žaludkem. Vyveďte maminku do restaurace a dopřejte si degustační či několikachodové menu. Vymezte si čas jen pro sebe, nepospíchejte a užijte si oběd nebo večeři v příjemném podniku. Na závěr nezapomeňte na osvěžující koktejl, na který se přesuňte třeba do vašeho oblíbeného baru.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy