REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uctíváte svou maminku stejně jako staří Řekové?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako každou druhou květnovou neděli, tak i letos budeme slavit Den matek. Věděli jste, že počátky tohoto svátku sahají až do Řecka? Staří Řekové oslavovali každým rokem festival jara, kterým uctívali bohyně mateřství. Kdy naposledy jste řekli své mamince, že jí máte rádi? 13. května jí to můžete připomenout.


Kybelé, velkou matku bohů, zase jarním festivalem zvaným Hilaria uctívali staří Římané. Další zmínky lze dohledat v Anglii roku 1600, kdy křesťané slavili Den matek čtvrtou postní neděli před Velikonocemi. Od svého náboženského významu se však svátek poté vzdálil. První myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav Dne matek vznikla roku 1907 na počest sociální aktivistky Ann Reeves Jarvisové. Tehdejší prezident Woodrow Wilson vyhlásil o pět let později první oficiální oslavu tohoto svátku, která připadla na druhou květnovou neděli.  

 

Podle amerického vzoru slavíme i v České republice a to od roku 1923, přičemž jeho hlavní propagátorkou byla veřejná činitelka a bojovnice za vzdělávání žen Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl však díky režimu zatlačován do pozadí a upřednostňován byl Mezinárodní den žen. Po sametové revoluci se Den matek začal opět slavit veřejně a přesto, že se v některých zemích sloučily, zůstaly u nás oba svátky zachovány.

 

Jak udělat své mamince ke Dni matek radost?

Pošlete mamince pusu prostřednictvím originální pohlednice. Udělejte radost té nejlepší mamince na světě a pošlete jí pusu prostřednictvím pohlednice se vzkazem a vlastní fotkou.

 

 

Takto firma Emco již druhým rokem děkuje všem maminkám. Jak na to? Je to jednoduché! Prostřednictvím webové aplikace si vyberete způsob doručení, který maminku potěší nejvíce. Do 2. května lze sestavit pohlednici, kterou společnost zdarma vytiskne a doručí vaší mamince do poštovních schránek. Kdo nestihne poslat pohlednici, může mamince vytvořit přání, které dostane na Den matek e-mailem. Ať už máte maminku daleko, nebo se vídáte pravidelně, je zcela jisté, že jí vykouzlíte úsměv na tváři. Poslat pusu můžete na webových stránkách http://mamydekujeme.cz/

 

Překvapte ji kyticí

Znáte nějakou ženu, kterou by nepotěšila hezky svázaná kytice? Ohromte svou maminku a nechte jí kurýrem doručit květiny přímo do práce či domů. Přiložíte-li k voňavé zásilce i osobní vzkaz, úspěch z překvapení je zaručen.

 

Užijte si sami sebe

Jak je známo, láska prochází žaludkem. Vyveďte maminku do restaurace a dopřejte si degustační či několikachodové menu. Vymezte si čas jen pro sebe, nepospíchejte a užijte si oběd nebo večeři v příjemném podniku. Na závěr nezapomeňte na osvěžující koktejl, na který se přesuňte třeba do vašeho oblíbeného baru.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků