Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů

X

X.O. (Extra Old)

Je směs koňaků, z nichž nejmladší ze zákona zrál nejméně 6 roky, obvykle však déle. V současnosti kolem 15 i více let.

Xanthanová gumaXanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Bakteriální gumy (neboli slizy), jež jsou produktem činnosti mikroorganismů, mají unikátní vlastnosti. Hlavní řetězec polysacharidu xanthanu je tvořen D-glukosovými jednotkami a molekula tvoří jednoduchou nebo dvojitou šroubovici stabilizovanou postranními řetězci. Xanthan je dobře rozpustný ve vodě, kde tvoří viskózní disperze, jejichž viskozita závisí na teplotě. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.
Xantorizmus, xantorismus

Žluté nebo červené zabarvení živočichů, zejména ryb.

Xenobiotikum

Látka živým organizmům cizí.

Xerofyt

Suchobytná rostlina

XerotíganaŘecká specialita - smažené těstové smotky, slazené medovým sirupem a sypané drcenými ořechy.
Xuxu (šušu)

Ovoce pocházející z tropické Ameriky, podobné hrušce s chutí okurky. Bot. název této hojně pěstované rostliny je Sechium edule. Je známa i pod názvem chajota.

Xylit

Náhradní látka za cukr vyrobená z březové kůry nebo skořepiny kokosového ořechu. Objevena byla na univerzitě v Turku ve Finsku.

XylitolXylitol je sladidlo, jež se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky velice nízkému glykemickému indexu (13) je vhodný pro diabetiky.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy