REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!


Blahodárné účinky na zažívání mají především zakysané, tedy fermentované, produkty, které udržují tělo ve formě. Pomáhají srdci a imunitnímu systému, podporují trávení, předcházejí zánětům, čistí organismus a přispívají k hubnutí. Jedná se zejména o zákysy, jogurty či kefíry, které lze do jídelníčku zařadit různými způsoby.  

Zákysy prospívají imunitě

Dobrou službu prokážou zakysané výrobky již při snídani, kdy je lze obohatit čerstvým nakrájeným (nebo rozmixovaným) ovocem, vločkami či ořechy. Obzvlášť po ránu je zapotřebí žaludek nezahrnout zbytečně těžkým jídlem, ale zároveň dodat organismu dostatek energie. Snídaně může tvořit pětinu až čtvrtinu denního energetického příjmu – a to, jak člověk nastartuje den, často předurčí i jeho průběh. Zakysané mléčné výrobky se ale dají využít i dalšími způsoby v průběhu celého dne. Mohou se stát součástí teplých pokrmů: zakysaná smetana zjemní a zahustí polévky, jogurtem můžete nahradit majonézu při přípravě salátů anebo z nich vytvořit chutný dip, kefír je zase skvělou ingrediencí při pečení – vykouzlíte díky němu jemné odlehčené muffiny, vláčnou buchtu i výborný dort.

Kysané mléčné výrobky včetně zákysů mají na konci data trvanlivosti obsahovat alespoň 106 živých mikroorganismů v 1 gramu výrobku, u jogurtů je toto množství 107 v jednom gramu, jak stanovuje legislativa. Fermentované produkty udržují v pořádku takzvaný mikrobiom, tedy skupinu střevních mikroorganismů, jejichž počet je až šestkrát vyšší než počet buněk lidského organismu. Střevní mikroflóra následně ovlivňuje imunitní a kardiovaskulární systém.

 

Lehké sýry pro vaše zdraví

Své místo v odlehčeném jídelníčku zaujímají rovněž některé sýry. Patří mezi ně zejména lehká a čerstvá ricotta, kterou lze zpracovat různými způsoby, ať už na sladko či na slano. Využití najde v dezertech a je skvělým pomocníkem při vaření, protože hlavním jídlům dodává jemnost. Vyrábí se z mléčné syrovátky, je bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a obsahuje snadno vstřebatelný vápník, vitaminy B1, B2, B3, vitamin A, minerální soli, zejména sodík, draslík a fosfor. Navíc má omezené množství tuků a kalorií, takže se po ní nepřibírá.

Také cottage má vysoký obsah proteinů, proto zasytí, zároveň však 100 g tohoto sýru obsahuje pouze přibližně stovku kalorií. Obsahuje rovněž minerální látky, zejména vápník a fosfor. Chutná jak s celozrnným chlebem a pažitkou, tak i s medem nebo ovocem. Připravit z něj lze i výborný dressing (stačí rozmixovat např. s česnekem a bylinkami) či pomazánky. Na rozdíl od tvarohu neobsahuje tolik sodíku, takže je vhodný pro každodenní konzumaci.

A když už je řeč o lehkých sýrech, zapomínat bychom neměli ani na mozzarellu. Typický italský výrobek si získává stále více příznivců i v české krajině – navíc je tento produkt vhodný také pro diabetiky, vegetariány a ty, kdo si hlídají kila (má však více kalorií než cottage, cca 250 na 100 g). Chutná v zeleninových i těstovinových salátech, zapečená nebo „jen tak“ s rajčaty…

 

Když vás honí mlsná…

Abyste nedávali tělu zbytečně zabrat, můžete i některé pamlsky nahradit zdravějšími variantami – například místo bonbónů si pochutnat na sušeném ovoci nebo si místo chipsů chroupat třeba italskou specialitu Risibisi od italské rodinné firmy Valledoro – jedná se o bezlepkové bio křupky z hrachové a rýžové mouky, vhodné nejen pro celiaky, ale také pro vegany. Vyzkoušet můžete i jejich Crostini mini Cirri, drobné pečivo s extra panenským olivovým olejem, které je připraveno systémem dlouhého pečení. Jsou skvělé samotné k aperitivu i k dochucení zeleninových polévek a krémů. Oboje můžete pořídit v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, stejně jako pečený sýrový snack Gran Moravia Cri Cri oceněný jako Mlékárenský výrobek roku 2017: je bez konzervantů, neobsahuje lepek, laktózu a díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný i pro vegetariány.

 

Lehké fit recepty:

 

 

 

 

Další skvělé recepty najdete například zde: Dietní, zdravotní a fitness pokrmy… nebo také na www.laformaggeria.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Červený poklad aneb jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr. Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.

číst dále ...

Ozvláštněte si letní grilování s recepty na oblíbený burger nebo hot dog – trochu jinak!

Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.