REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyznejte se v rostlinných proteinech. Které jsou nejlepší a jak je zakomponovat do běžných jídel?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rostlinné proteiny ve formě praktických a lahodných proteinových prášků nejsou jen pro vegany, sportovce či fitness nadšence. Obohaťte díky nim snadno a efektivně svůj jídelníček o cenné bílkoviny. Rostlinné proteiny pomohou zahnat chutě na sladké a podpoří proces hubnutí. Jsou skvělým pomocníkem pro udržení pevného těla, a navíc je můžete zakomponovat do low carb dezertů či zdravých svačinek.


Co jsou rostlinné proteiny a proč jsou důležité?

Rostlinné proteiny jsou zdroje proteinu získané z rostlin. Jsou důležité pro tvorbu svalové tkáně a enzymů. Jejich dostatečný příjem je zásadní především pro vegetariány a vegany. Nachází se v rostlinách, luštěninách, obilovinách a výrobcích z nich, jako jsou např. tofu, tempeh, seitan, ořechová másla, semínkové krekry, cizrnový hummus, směs na čočkové karbanátky či hrachová mouka. To vše je přirozeným zdrojem rostlinných proteinů. Existuje však i rychlejší způsob, jak tyto cenné proteiny zařadit do jídelníčku, a to formou proteinových prášků. Ty mají různé formy. Mohou být jednodruhové nebo složené z více druhů proteinů, neutrální nebo s příchutěmi. Speciální kategorií jsou proteiny obohacené o superpotraviny, jako např. spirulina, nebo jiné biologicky aktivní látky.  

 

Jsou rostlinné proteiny vhodné jen pro sportovce a fitness nadšence?

Sportovci a lidé z řad fitness nadšenců běžně doplňují svůj příjem bílkovin pomocí proteinových prášků. Obzvlášť, pokud jsou vegetariáni či vegani. Rostlinné proteinové prášky však mohou přinést benefity i skupinám lidí, kteří:

  • vyznávají zdravý životní styl a hlídají si množství makroživin
  • chtějí navýšit příjem bílkovin bez nadměrného zatížení trávení konzumací masa
  • mají zájem zhubnout tuk a udržet si svalovou hmotu
  • by rádi snížili množství živočišných produktů se zachováním příjmu bílkovin
  • potřebují mít po ruce dobře stravitelný, ale sytý, nápoj bez cukrů a přídatných látek
  • jsou kreativci v kuchyni a vyrábí si nutričně hodnotné snacky
  • potřebují svá smoothie a koktejly obohatit o protein
 

TIP:

Honí vás večer mlsná a víte, že sáhnout do šuplíku pro tatranku není ten nejlepší nápad? Rozmixujte Super vegan protein banán s hrnkem neslazeného mandlového mléka a lžičkou mletého lněného semínka. Chutě na sladké zmizí, a díky rostlinnému nápoji nezatížíte na večer trávení.

 

Proč je výhodné rostlinné proteiny kombinovat?

Rostlinné proteiny se na trhu objevují v mnoha variantách. Některé jsou kombinací různých druhů proteinů a dalších složek, jako jsou vitaminy, minerály, probiotika či vláknina, které mají příznivě ovlivnit výživu těla a fungování metabolismu. Jiné proteiny zase sází na čistotu složení a jednoduchost. Každá varianta si najde své zájemce, základem je, co od daného produktu potřebujete.

Rostlinné proteiny se dělí na jednosložkové a vícesložkové. Jednosložkové proteiny jsou získané z jednoho druhu rostliny, nejčastěji z konopí, ořechů, rýže, luštěnin a obilovin. Vícesložkové proteiny jsou pak chytrou kombinací jednotlivých druhů rostlin tak, aby z nich tělo vytěžilo maximum.

 

Které rostlinné proteiny patří mezi nejoblíbenější?

Rýžový protein je nejběžněji používaným rostlinným proteinem. Vyrábí se mletím hnědé rýže a je výborným zdrojem větvených aminokyselin, které pomáhají udržet svalovou hmotu.

Konopný protein se získává ze semen rostliny konopí. Vyrábí se z odrůdy, která nemůže způsobovat omamné stavy způsobené THC. Je dobrým zdrojem železa a hořčíku.

Hrachový protein je bohatý na aminokyseliny leucin, isoleucin a valin, které podporují regeneraci svalstva. Sportovci ho rádi používají po tréninku, protože pomáhá nárůstu svalové hmoty.

 

TIP: Kombinací více druhů proteinů tělu dodáte všechny potřebné aminokyseliny v ideálním poměru.

Specialista na superpotraviny a rostlinné proteiny, značka ISWARI, má ve svém sortimentu výrobky, které jsou perfektní kombinací rýžového, hrachového a konopného proteinu. Obsahují tedy komplexní spektrum aminokyselin. Zvolit můžete Super vegan protein v BIO kvalitě ve variantách bez příchutě nebo doplněný přírodním kakaovým či banánovým práškem. Všechny rostlinné proteiny ISWARI jsou bez přidaného cukru a umělých sladidel.

 

V jakou denní dobu rostlinné proteiny zařazovat do jídelníčku?

Rostlinný protein můžete přidat do svého jídla kdykoliv během dne. Hodí se do snídaňových kaší, zeleninových koktejlů, dezertů nebo jako nápoj po sportovní aktivitě. Přidejte ho kdykoliv potřebujete doplnit bílkoviny. Dle základních principů zdravého jídelníčku by každé hlavní jídlo mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, a ještě k tomu vlákninu. Pokud jste si v poledne dopřáli vegetariánský oběd s nižším obsahem bílkovin, můžete jejich množství snadno a chutně doplnit odpolední svačinkou v podobě bílého jogurtu ochuceného třeba Super vegan proteinem s příchutí banán.

 

TIP:

Odpolední svačinkou v podobě domácího proteinového jogurtu nemusíte vyřešit jen doplnění bílkovin. Přidejte si do jogurtu také lžičku Bio mletého lnu a zvýšíte tak i příjem vlákniny.

 

10 jídel, která můžete obohatit rostlinným proteinem

  1. Domácí energetické kuličky z ovesných vloček, datlí a ořechového másla
  2. Výživný chia dezert do skleničky z chia semínek a kokosového mléka
  3. Overnight vločky (namočené přes noc) s ořechy a sušeným ovocem, jako rychlá snídaně
  4. Fitness proteinové cookies sušenky s nízkokalorickou alternativou cukru
  5. Proteinové lívance bez lepku z rýžové a jáhlové mouky
  6. Nízkosacharidové moučníky do menší formy, např. cizrnové brownies
  7. Zeleninové a ovocné šťávy
  8. Husté smoothie koktejly nabité živinami
  9. Zeleninové placičky
  10. Husté krémové polévky připravené v mixéru
 

TIP:

Vyzkoušejte proteinové slunečnicové kuličky jako extra výživnou svačinku. 100 g slunečnicových semínek krátce opražte a nadrťte v sekáčku. Přidejte k nim 50 g namočených datlí, 40 g Bio Super vegan protein kakao ISWARI, 50 ml vody a rozmixujte na hladkou hmotu. Dejte hmotu vychladit, vytvarujte kuličky a obalte je ve skořici.

 

Který rostlinný protein vyzkoušet jako první?

Rostlinný proteinový prášek vám musí vyhovovat chutí, vůní, konzistencí i rozpustností. Pokud ho chcete vyzkoušet poprvé, je lepší zvolit menší balení. Postupně tak otestujete, jestli vám vyhovuje čistý neutrální protein, nebo ochucené proteiny. Z příchutí napoprvé sáhněte po klasice jako je kakao či banán. Značka ISWARI nabízí praktické 250g sáčky právě s těmito příchutěmi.

 

Doporučení na závěr

Rostlinné proteinové prášky jsou zdravým a efektivním prostředkem pro zvýšení příjmu bílkovin. Vybírejte ty, které mají jasné složení a neobsahují konzervanty, přidané cukry a umělá barviva. I když se neřadíte mezi vegany či vegetariány, zařaďte pro obohacení do svého jídelníčku i rostlinné proteiny, které jsou šetrné pro vaše trávení.

Připravili jsme pro vás ve spolupráci s lektorkou zdravého životního stylu a specialistkou na zdravé stravování Ing. Kamilou Metzovou, autorkou webu www.varilamysicka.cz.

Produkty a inspirativní recepty najdete na www.labeta.cz.

 

Příklady receptů k tématu (stačí kliknout a objeví se podrobné recepty i s fotografiemi!):

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků