REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!


Zelí má díky své trvanlivosti pověst tradiční zimní zeleniny, ale během pozdního léta a podzimu seženete mnohem křupavější a šťavnatější kousky. Ty se budou hodit například do zeleninových závitků nebo salátů. Sterilované, kysané nebo zelí ve sladkokyselém nálevu naopak využijete při vaření větších a tradičnějších jídel.

 

Vitamínová pokladnice

Zelí se může rovněž pyšnit vysokým obsahem vitamínu C, ale vzácných látek v sobě skrývá mnohem více. A to například vitamín E, K nebo vitamíny skupiny B. Z minerálů zde najdeme zejména draslík, hořčík, vlákninu a další.

 

Pro čerstvé zelí k eko farmáři

V sezóně seženete čerstvé zelí v bio kvalitě u producentů, kteří nabízí kvalitní kousky na farmách nebo farmářských trzích. Seznam nejbližších farem, které nabízejí bio zeleninu a další kvalitní pochoutky, najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, dbejte na to, aby potraviny vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry, jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

 

NÁŠ TIP: Září je Měsícem biopotravin, a tak se v rámci projektu Poznej svého farmáře, který probíhá po celý měsíc, můžete vydat na některou z vybraných farem. Kromě ochutnávky a nákupu letošní úrody se navíc dozvíte zajímavosti o chodu farmy, ekologickém zemědělství nebo si budete moci prohlédnout domácí zvířata.

 

Kam pro bio zelí?

Vydejte se do Zahrady Černíkovice, která se nachází v Královéhradeckém kraji nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Miloš Kurka, majitel zahradnictví, zde od roku 2011 hospodaří na půdě, kterou si pronajal od šlechtické rodiny Kolovratů. Pěstuje spoustu druhů bio zeleniny, kterou prodává prostřednictvím bedýnek známých pod názvem Kurkovy bedýnky. Čerstvé biopotraviny ze Zahrady Černíkovice nabízí i formou předplatného na celou sezónu v rámci tzv. KPZ – komunitou podporovaného zemědělství. Do Zahrady Černíkovice se můžete vydat například 4. září na akci Poznej svého farmáře. Kromě nákupů kvalitní zeleniny navíc nakouknete i do faremních prostor. Více informací najdete na stránkách www.biozelenina-bedynky.cz.

 

Podrobné recepty k článku se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 

 

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy