REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!


Česko

Oslavy na Moravě jsou o něco bujařejší než v Čechách. Chlapci se vydávají koledovat oblečeni do krojů a se společnou ručně pletenou obří pomlázkou. Ženy a dívky na ně bývají připravené, v domácnostech nemohou chybět obložené stoly s nejrůznějšími pochutinami, jako jsou třeba vlčnovské vdolečky. V Čechách jsou velikonoční oslavy civilnější, typicky ulicemi chodí skupiny koledníků s pomlázkami, které koupili v nejbližší večerce. Jisté odlišnosti můžeme vidět i v alkoholu, který se pro tuto příležitost volí. Na Moravě to jsou především klasické pálenky, jako třeba meruňkovice, slivovice nebo originální vínovice, jako je ta od Habánských sklepů. Oblíbený je třeba i hořkosladký aperitiv Metropol. V Čechách jsou nejen oslavy, ale i výběr alkoholu volnější.

Jídlo je spjaté se symbolikou, která se váže k jednotlivým svátečním dnům. Na zelený čtvrtek bychom si měli dopřát jarní zelené byliny, typicky petržel nebo kopřivy. Velký pátek by měl být postní. V některých rodinách se vařila pouze polévka, v jiných třeba čočka nebo suché placky. Bílá sobota bývá ve znamení pečení mazanců, jidášů, a nádivky, která je hlavním chodem. V neděli, na Boží hod velikonoční, se připravovalo maso, a to hlavně jehněčí, kůzlečí nebo telecí. Pokud lidé neměli beránka z opravdového masa, upekli ho alespoň ze sladkého těsta. Na Velikonoční pondělí nemohou chybět vajíčka v různých úpravách.

Pokud vás neužije na těžká jídla, můžete si připravit rybu, aniž byste porušili tradici. Ačkoli se zdá, že k Velikonocům nepatří, je tomu právě naopak. V minulosti to bylo jediné povolené maso na postní Velký pátek. Kdo si ji nemohl dovolit, dopřál si ji alespoň upečenou z bramborového těsta. Pokud se rozhodnete pro tento zvyk, nezapomeňte na rčení, že ryba musí plavat, a servírujte ji s bílým vínem. „Na jaře nechceme nic těžkého ani na talíř, ani do skleničky. Vybírejte si proto svěží bílá nebo růžová vína. Ideálním společníkem k lehké úpravě pstruha je Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský Víno Mikulov Sommelier club s dobrou kyselinkou, které bude v dokonalé harmonii s tímto rybím pokrmem,“ říká sommelier Martin Heřmánek. Co takhle zkusit Ceviche ze pstruha lososovitého na fenyklovém salátu?

 

 

Francie

Na Velikonoce se schází celá rodina u bohatě prostřené tabule. Děti se těší především na zábavnou hru, při které mají za úkol najít co nejvíce čokoládových vajíček a dalších dobrot. Francouzské menu je ve znamení pokrmů z vajec a mladého masa. Jehněčí stehýnko pečené dorůžova patří k vyhlášeným francouzským specialitám a jeho příprava je až neuvěřitelně snadná. Potřebujete pouze 5 základních ingrediencí a 15 minut na přípravu. Čas, který ušetříte, můžete věnovat ostatním chodům nebo třeba malování vajíček. K jehněčímu bývá nejtradičnější volbou červené víno, ale nevšedního propojení chutí dosáhnete i s růžovým šampaňským, jako je třeba Alfred Gratien Classique Rosé Brut, které se hodí i pro tmavá masa v jemných úpravách.

 

 

Polsko

Velikonoční veselí u našich sousedů se dost podobá českým tradicím. Typickým zvykem je šlehání dívek, ovšem místo pomlázky se používají ozdobené větvičky z břízy nebo jiného stromu. Specialitou je potom polévání svobodných dívek vodou, které se díky tomu prý do roka vdají. Chlapcům to mohou oplatit hned druhý den. Alkohol, který byl dříve během půstu zakázán, je už povolený. Pije se především vodka. Mezi velikonoční speciality patří koláč, tzv. “mazurek“, plněný různými náplněmi nebo křenová polévka. Hodování se neobejde bez stolů bohatě obložených nejrůznějšími dobrůtkami, jako jsou plněná vejce, která jsou chutná a snadná na přípravu. Vybrat si můžete jak studenou, tak smaženou úpravu.

 

Itálie

Italové o Velikonocích říkají: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi,” což v překladu znamená „Vánoce oslav s rodiči, Velikonoce s kýmkoli chceš“. Mladí Italové tak často vyrážejí společně s přáteli ven. Každý region má své vlastní specifické zvyky a liší se i pokrmy. V Římě se podává třeba Pizza Sbattuta, sladký koláč ovoněný citrónovou kůrou nebo velikonoční salám corallina. V Neapoli si zase pochutnáte na slaném koláči casatiello se sýrem, několika druhy uzenin a ozdobený natvrdo uvařenými vajíčky ve skořápce. Inspirací může být italská kuchyně i co se týče zeleninových pokrmů, jako je třeba výtečný špenátový koláč Torta alla Pasqualina, což neznamená nic jiného než velikonoční koláč. „Právě k velikonočnímu koláči se skvěle hodí vychlazené Prosecco Mionetto, jehož svěží chuť báječně doplní tento slaný předkrm,“ říká ambasador značky Mionetto Petr Mašek.

 

 

Španělsko

V zemi plné jižanského temperamentu předchází Velikonocům vizuálně poutavé karnevaly, což je obdoba českých masopustů. Oslavy jsou pak rozprostřené do celého týdne mezi Květnou a Velikonoční nedělí. Tomuto období říkají Španělé „svatý týden“, kdy se ulice zaplní procesími kajícníků. Na stole nemohou chybět torrijas, což je dezert podobný francouzskému toustu. Jinak je ale jídelníček překvapivě lehký, aby ulevil strávníkům po bujarých karnevalových oslavách. Najdete v něm hlavně ryby, luštěniny a zeleninu ve všech úpravách. Vneste španělské chutě do svého jarního menu a připravte třeba studenou andaluskou polévku s pořádnou porcí zeleniny. Podávejte ji s cavou Freixenet Cordon Rosado Brut.

 

 

Další recepty ze světa nejen na velikonoční pokrmy najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty světové kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy