REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!


Česko

Oslavy na Moravě jsou o něco bujařejší než v Čechách. Chlapci se vydávají koledovat oblečeni do krojů a se společnou ručně pletenou obří pomlázkou. Ženy a dívky na ně bývají připravené, v domácnostech nemohou chybět obložené stoly s nejrůznějšími pochutinami, jako jsou třeba vlčnovské vdolečky. V Čechách jsou velikonoční oslavy civilnější, typicky ulicemi chodí skupiny koledníků s pomlázkami, které koupili v nejbližší večerce. Jisté odlišnosti můžeme vidět i v alkoholu, který se pro tuto příležitost volí. Na Moravě to jsou především klasické pálenky, jako třeba meruňkovice, slivovice nebo originální vínovice, jako je ta od Habánských sklepů. Oblíbený je třeba i hořkosladký aperitiv Metropol. V Čechách jsou nejen oslavy, ale i výběr alkoholu volnější.

Jídlo je spjaté se symbolikou, která se váže k jednotlivým svátečním dnům. Na zelený čtvrtek bychom si měli dopřát jarní zelené byliny, typicky petržel nebo kopřivy. Velký pátek by měl být postní. V některých rodinách se vařila pouze polévka, v jiných třeba čočka nebo suché placky. Bílá sobota bývá ve znamení pečení mazanců, jidášů, a nádivky, která je hlavním chodem. V neděli, na Boží hod velikonoční, se připravovalo maso, a to hlavně jehněčí, kůzlečí nebo telecí. Pokud lidé neměli beránka z opravdového masa, upekli ho alespoň ze sladkého těsta. Na Velikonoční pondělí nemohou chybět vajíčka v různých úpravách.

Pokud vás neužije na těžká jídla, můžete si připravit rybu, aniž byste porušili tradici. Ačkoli se zdá, že k Velikonocům nepatří, je tomu právě naopak. V minulosti to bylo jediné povolené maso na postní Velký pátek. Kdo si ji nemohl dovolit, dopřál si ji alespoň upečenou z bramborového těsta. Pokud se rozhodnete pro tento zvyk, nezapomeňte na rčení, že ryba musí plavat, a servírujte ji s bílým vínem. „Na jaře nechceme nic těžkého ani na talíř, ani do skleničky. Vybírejte si proto svěží bílá nebo růžová vína. Ideálním společníkem k lehké úpravě pstruha je Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský Víno Mikulov Sommelier club s dobrou kyselinkou, které bude v dokonalé harmonii s tímto rybím pokrmem,“ říká sommelier Martin Heřmánek. Co takhle zkusit Ceviche ze pstruha lososovitého na fenyklovém salátu?

 

 

Francie

Na Velikonoce se schází celá rodina u bohatě prostřené tabule. Děti se těší především na zábavnou hru, při které mají za úkol najít co nejvíce čokoládových vajíček a dalších dobrot. Francouzské menu je ve znamení pokrmů z vajec a mladého masa. Jehněčí stehýnko pečené dorůžova patří k vyhlášeným francouzským specialitám a jeho příprava je až neuvěřitelně snadná. Potřebujete pouze 5 základních ingrediencí a 15 minut na přípravu. Čas, který ušetříte, můžete věnovat ostatním chodům nebo třeba malování vajíček. K jehněčímu bývá nejtradičnější volbou červené víno, ale nevšedního propojení chutí dosáhnete i s růžovým šampaňským, jako je třeba Alfred Gratien Classique Rosé Brut, které se hodí i pro tmavá masa v jemných úpravách.

 

 

Polsko

Velikonoční veselí u našich sousedů se dost podobá českým tradicím. Typickým zvykem je šlehání dívek, ovšem místo pomlázky se používají ozdobené větvičky z břízy nebo jiného stromu. Specialitou je potom polévání svobodných dívek vodou, které se díky tomu prý do roka vdají. Chlapcům to mohou oplatit hned druhý den. Alkohol, který byl dříve během půstu zakázán, je už povolený. Pije se především vodka. Mezi velikonoční speciality patří koláč, tzv. “mazurek“, plněný různými náplněmi nebo křenová polévka. Hodování se neobejde bez stolů bohatě obložených nejrůznějšími dobrůtkami, jako jsou plněná vejce, která jsou chutná a snadná na přípravu. Vybrat si můžete jak studenou, tak smaženou úpravu.

 

Itálie

Italové o Velikonocích říkají: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi,” což v překladu znamená „Vánoce oslav s rodiči, Velikonoce s kýmkoli chceš“. Mladí Italové tak často vyrážejí společně s přáteli ven. Každý region má své vlastní specifické zvyky a liší se i pokrmy. V Římě se podává třeba Pizza Sbattuta, sladký koláč ovoněný citrónovou kůrou nebo velikonoční salám corallina. V Neapoli si zase pochutnáte na slaném koláči casatiello se sýrem, několika druhy uzenin a ozdobený natvrdo uvařenými vajíčky ve skořápce. Inspirací může být italská kuchyně i co se týče zeleninových pokrmů, jako je třeba výtečný špenátový koláč Torta alla Pasqualina, což neznamená nic jiného než velikonoční koláč. „Právě k velikonočnímu koláči se skvěle hodí vychlazené Prosecco Mionetto, jehož svěží chuť báječně doplní tento slaný předkrm,“ říká ambasador značky Mionetto Petr Mašek.

 

 

Španělsko

V zemi plné jižanského temperamentu předchází Velikonocům vizuálně poutavé karnevaly, což je obdoba českých masopustů. Oslavy jsou pak rozprostřené do celého týdne mezi Květnou a Velikonoční nedělí. Tomuto období říkají Španělé „svatý týden“, kdy se ulice zaplní procesími kajícníků. Na stole nemohou chybět torrijas, což je dezert podobný francouzskému toustu. Jinak je ale jídelníček překvapivě lehký, aby ulevil strávníkům po bujarých karnevalových oslavách. Najdete v něm hlavně ryby, luštěniny a zeleninu ve všech úpravách. Vneste španělské chutě do svého jarního menu a připravte třeba studenou andaluskou polévku s pořádnou porcí zeleniny. Podávejte ji s cavou Freixenet Cordon Rosado Brut.

 

 

Další recepty ze světa nejen na velikonoční pokrmy najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty světové kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy