REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vychutnejte si hummus – zdravý, variabilní a velmi chutný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je vlastně hummus (někdy taky hommus)? Nepříliš lichotivé označení pro lákavý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ. Najdeme ho v tradičním jídelníčku jak Egypťanů, tak Izraelců, Turků, Libanonců, Palestinců a dalších národností. Svoji oblibu si ale bez přehánění získal po celém světě.


Pro co je oceňovaný?

„Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem, a ten pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice, která vyrábí luštěninové směsi jako je právě cizrnový hummus. I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

 

 

Základními surovinami pro přípravu hummusu je cizrna, sůl a kvalitní olej, který ho zjemní. Pak se dle chuti dochucuje bílou sezamovou pastou, kořením (červená paprika, chilli, česnek, pepř, římský kmín), bylinkami (petržel, koriandr), zeleninou (avokádo, řepa, špenát, sušená rajčata, mrkev, paprika, olivy), citronovou šťávou, ořechy a semínky (piniové, lněná, sezamová). Existují i recepty, kdy se hummus zjemňuje jogurtem či smetanou. „Receptů na jeho přípravu existuje velmi mnoho a stejně tak si jej můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jako dip k čerstvé zelenině či nachos, s chlebem jako pomazánku, jako přílohu např. k rybám, mletým masovým kuličkám či falafelu, nebo i jako součást salátu. Hummusem se dají dokonce i zahušťovat omáčky. Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření. Lze si to samozřejmě usnadnit, a to třeba použitím sušené směsi, kterou jsme vyvinuli ve spolupráci s libanonským šéfkuchařem. Ta obsahuje cizrnu, kukuřičnou krupičku, česnek, sůl a kyselinu citronovou. Směs máme i v bio kvalitě,“ dává tip Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

Pár zajímavostí závěrem

  • Hummus pochází z arabského slova himmas, které odkazuje na cizrnu
  • Konzumací hummusu povzbudíte sexuální chuť a potenci
  • Chcete-li si pro vychutnání hummusu pustit stylový film, tak shlédněte dokumentární snímek „Make Hummus Not War“. Film se zaobírá myšlenkou, zda by láska k hummusu nemohla být řešením míru na Blízkém východě
  • Cizrnu byste měli před vařením namočit na několik hodin do vody (nejlépe přes noc) a tu posléze slít a uvařit v nové vodě. Tak ji nejen změkčíte, ale učiníte ji stravitelnější
  • Po uvaření a zchladnutí, můžete cizrnu promnout v dlani a zbavit jí tak slupky. Následným rozmixováním získáte velmi jemnou strukturu hummusu bez stop slupek. Oloupáním slupek odstraníte také zdroj nadýmavých látek a tedy příčinu plynatosti. Pro osoby s citlivým trávicím traktem je to dobrá cesta k bezproblémovému použití luštěnin ve svém jídelníčku.
  • Hummus je náchylný pro množení mikroorganismů. Chcete-li mít jistotu čerstvého hummusu, připravte si ho doma. Zakoupením zakonzervované cizrny, nebo sušené směsi na přípravu hummusu (Hummus Crispins), si přípravu velmi usnadníte
 

Recepty na Hummus:

 

Zdroj: www.extrudo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

Pecka z avokáda patří mezi superpotraviny!

Několik vědeckých studí potvrdilo, že i pecka avokáda se může konzumovat. Vědci tvrdí, že obsahuje více živin, než samotné avokádo. A jak pecku konzumovat? Tak to se dozvíte právě v tomto článku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy