REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vychutnejte si hummus – zdravý, variabilní a velmi chutný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je vlastně hummus (někdy taky hommus)? Nepříliš lichotivé označení pro lákavý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ. Najdeme ho v tradičním jídelníčku jak Egypťanů, tak Izraelců, Turků, Libanonců, Palestinců a dalších národností. Svoji oblibu si ale bez přehánění získal po celém světě.


Pro co je oceňovaný?

„Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem, a ten pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice, která vyrábí luštěninové směsi jako je právě cizrnový hummus. I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

 

 

Základními surovinami pro přípravu hummusu je cizrna, sůl a kvalitní olej, který ho zjemní. Pak se dle chuti dochucuje bílou sezamovou pastou, kořením (červená paprika, chilli, česnek, pepř, římský kmín), bylinkami (petržel, koriandr), zeleninou (avokádo, řepa, špenát, sušená rajčata, mrkev, paprika, olivy), citronovou šťávou, ořechy a semínky (piniové, lněná, sezamová). Existují i recepty, kdy se hummus zjemňuje jogurtem či smetanou. „Receptů na jeho přípravu existuje velmi mnoho a stejně tak si jej můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jako dip k čerstvé zelenině či nachos, s chlebem jako pomazánku, jako přílohu např. k rybám, mletým masovým kuličkám či falafelu, nebo i jako součást salátu. Hummusem se dají dokonce i zahušťovat omáčky. Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření. Lze si to samozřejmě usnadnit, a to třeba použitím sušené směsi, kterou jsme vyvinuli ve spolupráci s libanonským šéfkuchařem. Ta obsahuje cizrnu, kukuřičnou krupičku, česnek, sůl a kyselinu citronovou. Směs máme i v bio kvalitě,“ dává tip Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

Pár zajímavostí závěrem

  • Hummus pochází z arabského slova himmas, které odkazuje na cizrnu
  • Konzumací hummusu povzbudíte sexuální chuť a potenci
  • Chcete-li si pro vychutnání hummusu pustit stylový film, tak shlédněte dokumentární snímek „Make Hummus Not War“. Film se zaobírá myšlenkou, zda by láska k hummusu nemohla být řešením míru na Blízkém východě
  • Cizrnu byste měli před vařením namočit na několik hodin do vody (nejlépe přes noc) a tu posléze slít a uvařit v nové vodě. Tak ji nejen změkčíte, ale učiníte ji stravitelnější
  • Po uvaření a zchladnutí, můžete cizrnu promnout v dlani a zbavit jí tak slupky. Následným rozmixováním získáte velmi jemnou strukturu hummusu bez stop slupek. Oloupáním slupek odstraníte také zdroj nadýmavých látek a tedy příčinu plynatosti. Pro osoby s citlivým trávicím traktem je to dobrá cesta k bezproblémovému použití luštěnin ve svém jídelníčku.
  • Hummus je náchylný pro množení mikroorganismů. Chcete-li mít jistotu čerstvého hummusu, připravte si ho doma. Zakoupením zakonzervované cizrny, nebo sušené směsi na přípravu hummusu (Hummus Crispins), si přípravu velmi usnadníte
 

Recepty na Hummus:

 

Zdroj: www.extrudo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy