REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vychutnejte si hummus – zdravý, variabilní a velmi chutný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co je vlastně hummus (někdy taky hommus)? Nepříliš lichotivé označení pro lákavý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ. Najdeme ho v tradičním jídelníčku jak Egypťanů, tak Izraelců, Turků, Libanonců, Palestinců a dalších národností. Svoji oblibu si ale bez přehánění získal po celém světě.


Pro co je oceňovaný?

„Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem, a ten pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice, která vyrábí luštěninové směsi jako je právě cizrnový hummus. I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

 

 

Základními surovinami pro přípravu hummusu je cizrna, sůl a kvalitní olej, který ho zjemní. Pak se dle chuti dochucuje bílou sezamovou pastou, kořením (červená paprika, chilli, česnek, pepř, římský kmín), bylinkami (petržel, koriandr), zeleninou (avokádo, řepa, špenát, sušená rajčata, mrkev, paprika, olivy), citronovou šťávou, ořechy a semínky (piniové, lněná, sezamová). Existují i recepty, kdy se hummus zjemňuje jogurtem či smetanou. „Receptů na jeho přípravu existuje velmi mnoho a stejně tak si jej můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jako dip k čerstvé zelenině či nachos, s chlebem jako pomazánku, jako přílohu např. k rybám, mletým masovým kuličkám či falafelu, nebo i jako součást salátu. Hummusem se dají dokonce i zahušťovat omáčky. Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření. Lze si to samozřejmě usnadnit, a to třeba použitím sušené směsi, kterou jsme vyvinuli ve spolupráci s libanonským šéfkuchařem. Ta obsahuje cizrnu, kukuřičnou krupičku, česnek, sůl a kyselinu citronovou. Směs máme i v bio kvalitě,“ dává tip Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

Pár zajímavostí závěrem

  • Hummus pochází z arabského slova himmas, které odkazuje na cizrnu
  • Konzumací hummusu povzbudíte sexuální chuť a potenci
  • Chcete-li si pro vychutnání hummusu pustit stylový film, tak shlédněte dokumentární snímek „Make Hummus Not War“. Film se zaobírá myšlenkou, zda by láska k hummusu nemohla být řešením míru na Blízkém východě
  • Cizrnu byste měli před vařením namočit na několik hodin do vody (nejlépe přes noc) a tu posléze slít a uvařit v nové vodě. Tak ji nejen změkčíte, ale učiníte ji stravitelnější
  • Po uvaření a zchladnutí, můžete cizrnu promnout v dlani a zbavit jí tak slupky. Následným rozmixováním získáte velmi jemnou strukturu hummusu bez stop slupek. Oloupáním slupek odstraníte také zdroj nadýmavých látek a tedy příčinu plynatosti. Pro osoby s citlivým trávicím traktem je to dobrá cesta k bezproblémovému použití luštěnin ve svém jídelníčku.
  • Hummus je náchylný pro množení mikroorganismů. Chcete-li mít jistotu čerstvého hummusu, připravte si ho doma. Zakoupením zakonzervované cizrny, nebo sušené směsi na přípravu hummusu (Hummus Crispins), si přípravu velmi usnadníte
 

Recepty na Hummus:

 

Zdroj: www.extrudo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy