REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.


Dýně jsou tu už po tisíciletí. Na náš kontinent se dostaly díky Kryštofu Kolumbovi, který je sem přivezl z Nového světa, hodně se rozšířily také díky lodní dopravě. Tykve jsou totiž velmi odolné vůči okolním vlivům a dobře uskladněné vydří i celé měsíce. Byly proto ideální surovinou pro dlouhé námořní cesty. Tento benefit si udržely dodnes, a proto nemusíte mít obavy z toho, že se vám zkazí dřív, než je stihnete zpracovat.

 

 

Není to jen halloweenská ozdoba

Halloween, alias předvečer svátku Všech svatých, se v Americe slaví od roku 1840 a dýně jsou jeho hlavním symbolem. V celé Americe snad není domu, který by nebyl poslední říjnový týden vyzdoben vydlabanými dýněmi s plápolající svíčkou uvnitř. Nejsou ale jen skvělou dekorací, výtečně se hodí k vaření a díky mnoha prospěšným látkám, které obsahují, jsou blahodárné i pro náš organismus a zdraví.

 

Kterou zvolit?

Typů dýní je k dostání mnoho. K zpracování v kuchyni se ale nejvíc hodí dýně Hokkaido pocházející ze stejnojmenného japonského ostrova. Proč? Tento druh je totiž příjemně sladký a vyznačuje se máslovou oříškovou chutí. Dýně Hokkaido nedorůstají takových velikostí jako jejich příbuzní a dobře se s nimi proto pracuje. Kromě chuti je ale největším benefitem její slupka. Ta totiž během vaření změkne a není třeba ji loupat. Dýně Hokkaido se skvěle hodí do nejrůznějších druhů pokrmů, a to včetně dezertů. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tartaletky s karamelem a dýňovým krémem. Když je ozdobíte bonbony Haribo Color-Rado, úspěch u dětí budete mít zaručen. A protože toto balení obsahuje i bonbony ve tvaru netopýrů, skvěle poslouží také jako strašidelné halloweenské občerstvení.

 

TIP na recept: Tartaletky s karamelem a dýňovým krémem (celý recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!)

 

Poznámka redakce:

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala…

Více v článku zde: Halloween – svátek mrtvých

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy