REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavka obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dříve byly všechny václavky určovány jako václavka obecná, nyní se v Evropě rozlišuje 5 druhů, z nichž pouze václavka obecná je podle svého vzhledu, zbarvení a mikroskopických znaků snadno určitelná. Ostatní druhy jsou někdy obtížně určitelné i pro zkušeného mykologa, zejména má-li k dispozici pouze starší plodnice.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Armillaria mellea

Jedlá …………………. Všechny druhy václavek jsou za syrova mírně jedovaté a při nedostatečné tepelné úpravě mohou vyvolat nevolnost. Někteří lidé je nesnášejí ani po uvaření. Přesto jsou václavky skvělé naložené v nálevu nebo uvařené jako guláš. Hodí se i do polévek a v malém množství i do smaženice.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste dosti hojně v mohutných trsech na pařezech dubů, buků a ovocných stromech jabloně, meruňky, ořešáků, ale pouze v teplých oblastech.

Klobouk až 120 mm velký, široce kuželovitý až polokulovitý, pak vyklenutý a nakonec plochý, zdánlivě hladký pod lupou jemně šupinkatý, v mládí celý tmavý, olivově hnědý až černý, pak olivově žlutý, žlutohnědý na okraji někdy až bělavý. Lupeny široce připojené až krátce sbíhavé, bělavé s červenými skvrnami.

Třeň dlouhý, štíhlý až 200 mm, válcovitý až mírně vřetenovitý, na bázi ztenčený, nahoře bělavý, směrem k bázi červenavě hnědavý, na bázi často se žlutým nádechem, s výrazným blanitým bělavým vytrvávajícím prstenem, nesoucí na spodní straně vločky.

Dužnina nepříjemně páchne jako sýr Camembert.

Kuchyňské využití václavek:

Výborné jsou mladé klobouky naložené v octu, při sběru václavek se mi osvědčily nůžky, kdy stříhám jen klobouky. Starší václavky o větším průměru lze nakrájet na proužky a udělat falešnou dršťkovou polévku, proužky povařených václavek můžeme také naložit do nálevu (vejce solamyl, zázvor, česnek) a osmažit samotné nebo se zeleninou jako čínu. V malém množství se hodí i do smaženice.

Možná záměna:

Za ostatní druhy václavek, např. václavku severskou, smrkovou, hlíznatou.

Zajímavost:

Pařezy napadené václavkou v noci světélkují, odtud pověra o bludičkách …

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy