REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavka smrková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvěle se hodí především na zavařování.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Armillaria ostoyae

Jedlá ………………… Všechny druhy václavek jsou jedlé, potřebují však dostatečnou úpravu, protože jinak mohou přivodit zažívací potíže, jsou skvělé naložené a do směsí.

Doba výskytu: podzim

Nejběžnější václavkou je u nás václavka smrková. Roste v září až listopadu na pařezech, živých i mrtvých kmenech a kořenech jehličnanů, někdy i listnáčů. Upřednostňuje smrky.

Klobouk václavky smrkové má průměr 3,5-10 cm. V mládí má klenutý tvar, později je až plochý. Povrch je tmavě šupinatý, ve stáří nebo po deštích olysává. Šupinky na klobouku jsou kuželovité, vytrvávající barvy tmavohnědé až černohnědé. Jinak je povrch klobouku rezavě hnědý. Lupeny jsou bílé až světle masové, později červenohnědě skvrnité. Prsten tlustě blanitý až vlnatý, mající dvě ostří, barvy bělavé s hnědými vločkami.

Atlas hub - Houby vřeckatéTřeň je 6-15 cm vysoký, 0,5-2,5 cm tlustý, válcovitý, dole mírně rozšířený, vláknitý, barvy většinou rezavé. Dužnina je tuhá, bělavá, ve třeni až narezavělá. Chuť je mírná až natrpklá, vůně po plísňovém sýru.

Autor fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy