REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Václavka hlíznatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlavně v nížinách, v listnatých lesích najdeme tuto jedlou václavku. Roste od července do listopadu.


Latinsky: Armillaria gallica syn. Armillaria bulbosa

Jedlá ………………. Václavka hlíznatá se zpracovává podobně jak ostatní druhy václavek. Hodí se naložit v octě, dáváme ji do směsi, nebo ji můžeme připravit jako čínu. Skvělá je z václavek i falešná dršťková. Václavky a houby všeobecně se musí důkladně tepelně zpracovat!

 

 

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně v trsech na dřevě listnáčů, méně často jehličnanů, pařezech, kmenech ale i poblíž v substrátu. Napadá i živé stromy. Je to nejhojnější druh václavky v listnatých lesích, dává přednost hlavně nížinám.

Klobouk až 10 cm, vyjímečně větší až 15 cm, vyklenutý, později plochý, s podvinutým okrajem, světle růžově hnědé až červeno hnědé barvy, pokrytý hnědými až žlutými vláknitými šupinami. Lupeny tence sbíhavé na třeň, zpočátku bílé, otlačením růžový, později růžově bílé, ve stáří růžově hnědé, v mládí jsou lupeny pokryty závojem. Třeň až 15 cm, na bázi hlízovitě rozšířen, bělavý se žlutými vločkami ,na bázi většinou hnědavý. Prsten jen pavučinovitý se žlutými vločkami, brzy se trhá a mizí. Vůně je nasládlá a chuť svíravá.

 

 

Možná záměna:

Podobná je václavka cibulkotřenná (Armillaria cepistipes), má drobnější klobouk, s tmavými šupinami, na středu nejhustšími, na okraji rychle mizejícími a třeň bez znatelných útržků vela.

 

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy