REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švédská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se historie týče, měla švédská kuchyně poměrně navalnou pověst. Dlouhé zimní období a chladná léta předurčila švédské zemědělce k pěstování odolných tuřínů, kapust a zelí, které se na zimu nakládali, aby obyvatelé měli jak doplnit vitamín C. Ve Švédsku se nedařilo ani koření, proto byla švédská kuchyně v minulosti spíše mdlá. To dnes ovšem již neplatí! Švédsko je sice země s drsným podnebím, podobným, jako mají sousední severské země Norsko a Finsko, švédská kuchyně však realitou mile překvapí a vůbec neodpovídá drsností tamního klimatu. Je rozmanitá a velmi chutná.


Zajímavosti z celého světa: Co se jí ve ŠvédskuJídelníček Švédů se skládá hlavně z ryb a to jak mořských, tak sladkovodních a mořských plodů. Nejvíce se konzumuje z ryb losos, sleď, treska a sardinky. Také je populární maso divoké zvěře, především maso jelení a sobí …

Velice často se připravuje losos gravlax (nebo také gravad lax). Původ receptu je nejasný a o jeho vlastnictví se přou jak Švédové tak Finové i Norové. Losos se konzumuje syrový, maso se nasolí, potře koprem a nechá v lednici 3 dny uležet, potom se nakrájí na tenké plátky a podává s omáčkou z hořčice, oleje, cukru, pepře, soli a kopru. Tato pikantní pochoutka je i na jídelních lístcích luxusních světových restaurací, kde se podává většinou jako předkrm. Velmi oblíbená je také ve Švédsku úprava sleďů, tyto ryby se připravují pečené, vařené i zapékané a podávají se s různými omáčkami, jejichž základ většinou tvoří zakysaná smetana.

A samozřejmě se sledi také nakládají do soli, tak se vyrábí v celém světě velmi populární slaneček – sill. Ze slanečků se připravují různé pokrmy, jak teplé, tak i sill papper, tedy slaneček v papíru, kdy se vymáčené slanečky posypou cibulí a bylinkami, potřou máslem a upečou v troubě. Ze slanečků se zhotovují i známé saláty, kde se opět používá k zálivce hlavně kysaná smetana a jogurt.

Ke všem teplým pokrmům z ryb se většinou jako příloha podávají vařené brambory, které jsou ve Švédsku nejoblíbenější přílohou. V poslední době si však získávají oblibu i těstoviny. Pokud si ve Švédsku dáte rybu, často bude vonět po kopru, kopr je zde velmi oblíbený právě u přípravy ryb.

Ve Švédsku velmi oblíbení jsou také raci. Švédové jsou největšími konzumenty a vývozci raků na světě, raci zde mají dokonce v červnu svůj svátek Den raků – Kraftansdag. Ve městech se pořádají račí slavnosti, při kterých se právě loví raci. Rak je ve Švédsku symbolem a objevil se i ve znaku na cestovních pasech. Raci tedy nesmějí v létě chybět na stole, připravují se vařením, opět se přidává do vody kopr.

Švédsko je bohaté na lesy a zvěřinu, nejčastěji se objevuje na stole jelení a sobí maso, které se peče, griluje a připravuje jako ragú. Hojně se podává s brusinkami pro zjemnění chutě. Brusinky se používají i do koláčů a sladkých desertů, vyrábí se z nich džemy i limonády.

Švédské lesy jsou bohaté na houby ale ty seveřané nesbírají! Podle severské mytologie se nejvyšší bůh Odin proháněl po obloze na svém osminohém koni Slepnirovi a ze slin, které dopadly na zem vyrostly houby. Pokud zde někdo houby sbírá, tak jsou to přistěhovalci z východu, Slované a z jihu Italové. Švéd si raději koupí v marketu pěstované žampiony.

Dalším typickým švédským pokrmem jsou masové karbanátky – kottbular, které se podávají s různými omáčkami. Nejčastěji s brusinkovou.

Za národní pokrm je považováno Janssonovo pokušení – Jansson frestelse, šťouchané brambory s rybím masem a smetanou, zapečené v troubě. Tyto zapečené brambory nesmí chybět při žádné slavnostní příležitosti, podávají se i o vánocích.

Ryze za švédskou specialitu je považováno nasolené a vyuzené jehněčí – farfiol. Ze zeleniny se nejvíce konzumuje zelí, kapusta, červená řepa, okurky, a tuřín.

Z nápojů je oblíbená káva, mléko, které se dává i do čaje, známý je pojem švédský čaj, což je vlastně černý čaj s mlékem. Z alkoholu se nejčastěji pije akvavit, pálenka vyrobená z brambor a obilí, ochucená kořením a bylinkami jako je kmín, koriandr, anýz, fenykl, kopr, řecké seno, či citronová kůra. Zmínka o tomto nápoji je už z roku 1531. Akvavit je odvozeno z latinského aqua vitae – voda života. Pije se ve všech severských zemích jako v Dánsku, Norsku, nebo Finsku.

Pokud se bavíme o švédské kuchyni, nesmíme zapomenout na slavný pojem švédský stůl – smorgasbord! Ve Švédsku na něm nesmí chybět mísy různě upravených lososů, slanečků, tresek, či karbanátků. Důležitá je i šunka a salámy, jako příloha pak nesmí chybět brambory a chléb, ze zeleniny okurky, brusinková omáčka a červená řepa.

Tato, i u nás známá forma pohoštění spočívá v tom, že hosty nikdo neobsluhuje, ale hosté si poslouží sami a vyberou si z prostřeného stolu, na co mají chuť. Předchůdcem švédského stolu byl ve středověku brannvisbord, kdy se na stůl dávali zákusky k zajídání alkoholu, tuto formu pohoštění zvolil švédský pavilon na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939 a pro velký ohlas se rozšířila do celého světa.

Slovo závěrem; švédská kuchyně není ve světě moc rozšířená, ale je to škoda, protože je skvělá. Po přečtení těchto stránek snad uvěříte, že i v zemi s drsným podnebím se můžete královsky najíst a pokud nebudete mít to štěstí a nepojedete na svých cestách přes Švédsko, vždycky máte možnost si nějaký ten tradiční švédský pokrm připravit doma.

Autor článku: Dalibor Marounek, použité zdroje: Mezinárodní kuchařka – J.

A.

Fialová a kolektiv Avicenum 1988, internet

Recepty ze švédské kuchyně najdete zde: Skandinávie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy