REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Thajsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Thajsku jsou velice oblíbené lahůdky z džungle: pokrmy z masa divoké zvěře, opic, ještěrů a hadů.


Pokrmy v džungli

V Bangkoku je speciální restaurace, kde je jídelníček sestaven z grilovaných ještěrek, pečené kobry, uzeného hroznýše, vývaru ze sloního kolena, tygřího bifteku, pečených ježků, krokodýlí oháňky, čerstvé netopýří krve. Koření se pálivými papričkami, bazalkou a mátou peprnou.

Oblíbené jídlo v Thajsku jsou pečené a grilované kobylky, které tam mají nahradit dovážené cukrovinky. V rozsáhlé propagační kampani je zdůrazňováno, že kobylky, které poškozují zemědělství, mohou svou výbornou chutí a vysokým obsahem proteinů sloužit jako pochoutka a nahradit pamlsky vyráběné v zahraničí.

Typické thajské jídlo je mah ho (klusající koně), je to vepřové maso sladkokyselé chuti, podávané na ananasu.

Sběrači vlaštovčích hnízd

V Thajsku existují tzv. sběrači vlaštovčích hnízd. Vlaštovčí hnízda jsou vyhledávanou čínskou delikatesou. Na nepřístupných místech je staví příbuzná naší vlaštovky Aerodamus fuciphagus. Gurmáni rozeznávají bílá a černá hnízda, z nichž ta porcelánově bílá jsou více ceněna.

Sběrači hnízd pracují sezónně, čekají zpravidla, až ptáci vyvedou mladé, ale často hnízda sbírají i před touto dobou. I zde totiž existuje pirátství nebo – chcete-li černý obchod. Sběrači lezou bez jakéhokoli zajištění do neuvěřitelných výšek po primitivně svázaných otepích bambusu nebo liánách. Je jisté, že dochází k tragickým nehodám. Pracují s malými nůžkami, o kterých věří, že mají magickou moc. Kdyby hnízdo odloupli rukou, mohli by rozhněvat ducha jeskyně. Své zboží předávají překupníkům a ti je vozí do Číny. Má se za to, že Číňané jedli vlaštovčí hnízda již před 1 500 lety. Koncem 17. stol. bylo přes jávský přístav Batávia – dnešní Djakarta – přepravováno každoročně do Číny přes čtyři milióny hnízd. Dnes největším konzumentem hnízd je Hongkong, ročně jich je tam prodáno kolem sta tun za 25 miliónů dolarů. Čínská komunita v USA má spotřebu asi 30 tun.

Hnízda se jedí v domácnostech, ale i v luxusních hotelech, kde stojí sklenka omáčky vlaštovčích hnízd 50 dolarů.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy