REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Thajsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Thajsku jsou velice oblíbené lahůdky z džungle: pokrmy z masa divoké zvěře, opic, ještěrů a hadů.


Pokrmy v džungli

V Bangkoku je speciální restaurace, kde je jídelníček sestaven z grilovaných ještěrek, pečené kobry, uzeného hroznýše, vývaru ze sloního kolena, tygřího bifteku, pečených ježků, krokodýlí oháňky, čerstvé netopýří krve. Koření se pálivými papričkami, bazalkou a mátou peprnou.

Oblíbené jídlo v Thajsku jsou pečené a grilované kobylky, které tam mají nahradit dovážené cukrovinky. V rozsáhlé propagační kampani je zdůrazňováno, že kobylky, které poškozují zemědělství, mohou svou výbornou chutí a vysokým obsahem proteinů sloužit jako pochoutka a nahradit pamlsky vyráběné v zahraničí.

Typické thajské jídlo je mah ho (klusající koně), je to vepřové maso sladkokyselé chuti, podávané na ananasu.

Sběrači vlaštovčích hnízd

V Thajsku existují tzv. sběrači vlaštovčích hnízd. Vlaštovčí hnízda jsou vyhledávanou čínskou delikatesou. Na nepřístupných místech je staví příbuzná naší vlaštovky Aerodamus fuciphagus. Gurmáni rozeznávají bílá a černá hnízda, z nichž ta porcelánově bílá jsou více ceněna.

Sběrači hnízd pracují sezónně, čekají zpravidla, až ptáci vyvedou mladé, ale často hnízda sbírají i před touto dobou. I zde totiž existuje pirátství nebo – chcete-li černý obchod. Sběrači lezou bez jakéhokoli zajištění do neuvěřitelných výšek po primitivně svázaných otepích bambusu nebo liánách. Je jisté, že dochází k tragickým nehodám. Pracují s malými nůžkami, o kterých věří, že mají magickou moc. Kdyby hnízdo odloupli rukou, mohli by rozhněvat ducha jeskyně. Své zboží předávají překupníkům a ti je vozí do Číny. Má se za to, že Číňané jedli vlaštovčí hnízda již před 1 500 lety. Koncem 17. stol. bylo přes jávský přístav Batávia – dnešní Djakarta – přepravováno každoročně do Číny přes čtyři milióny hnízd. Dnes největším konzumentem hnízd je Hongkong, ročně jich je tam prodáno kolem sta tun za 25 miliónů dolarů. Čínská komunita v USA má spotřebu asi 30 tun.

Hnízda se jedí v domácnostech, ale i v luxusních hotelech, kde stojí sklenka omáčky vlaštovčích hnízd 50 dolarů.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy