V Ugandě se podává kwon, pokrm z prosové nebo kukuřičné mouky, sloužící rovněž jako miska …
Ve 30 letech minulého století zde vládl král Bwatomai. Byl velkým labužníkem, ale specializoval se jen na lidské maso. Nesměl se to dozvědět ale žádný guvernér z Británie, kam Uganda dříve patřila. Dopustil-li se chyby některý jeho telegrafista, který bubnoval v pralese, upekou se mu ruce za živa a jsou pak předloženy při hostině Bwatomaiovi jako vzácná pochoutka. S nemenší oblibou nechával svým poddaným za menší přestupky uřezávat uši – pečené prý chutnaly velmi dobře.
Honba za sarančaty
Obyvatelé ugandské metropole žijí vždy koncem roku jediným – honbou za sarančaty. Vždy po skončení dešťů se jich milióny vrhnou za světly velkoměsta. A tak všichni, chudí, bohatí, ženy i muži vyvstávají v noci pod uličními lampami, aby se v co největším množství zmocnili této unikátní lahůdky, kterou konzumují po kilech. Recept je podle agentury Reuters jednoduchý – hmyzu se utrhnou křídla a nožičky a potom se zbytek upeče na ohni. V této době jdou sarančata lépe na odbyt než pomeranče, rajčata a salámy.