REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rusko (Ruská federace)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ruská kuchyně je velmi bohatá a rozmanitá jako sama tato obrovská země, kde se střídá jedenáct časových pásem a žije zde spousta národů a národností (oficiálním jazykem celého státu je ruština, kterou ovládají prakticky všichni obyvatelé Ruska; některé autonomní celky vedle ruštiny používají místní jazyky (tatarština, čuvaština ad.) – celkem tak Rusko oficiálně hovoří 31 jazyky) a každý z nich má své historické kořeny, zvyklosti a samozřejmě i své tradiční pokrmy.


Zajímavosti z celého světaVětšina lidí jistě zná nejznámější ruský pokrm boršč, hustou polévku z několika druhů masa, červené řepy, kysané zelí a další zeleniny. Právě polévky hrají v ruské kuchyni velkou, roli méně známá je ucha, rybí polévka, která je jednou z nejstarších polévek světa a záznamy o ní sahají až do 11. století. Správná ucha má obsahovat více druhů ryb a vaří se jak ze sladkovodních druhů tak mořských.

Šči, zelná polévka je obdoba boršče připravená z hovězího masa a kysaného zelí. V Rusku se připravuje i její postní varianta bez masa s pohankou a šťovíkem. Jedno ruské přísloví zní ,,Šči a kaše to je strava naše”. Další polévka je rassolnik, polévka vylepšená okurkovým nálevem, pochází z 15 století. Soljanka je další polévka, která spojuje vlastnosti šči a rassolniku, je hustá, pikantní z více druhů masa (hovězího, telecího, kuřecího), samozřejmě nesmí chybět zelí a kyselé okurky, rajčata, smetana … Okroška je studená ruská polévka základem je chlebový kvas, různé druhy masa, opět je ochucená okurkovým nálevem.

Všechny výše jmenované polévky mají své krajové obdoby a varianty. Jiný boršč, šči, rassolnik, ucha, okroška … se vaří v Moskvě a jiný ve Vladivostoku.

Ruská kuchyně ve velké míře využívá ryb, jak sladkovodních, tak mořských a pravý ruský kaviár je považován za nejlepší na světě! Je to exkluzivní studený předkrm, rybí jikry z lososovitých a jeseterových ryb. Pravý černý kaviár, ten nejdražší, je z ryb jeseterovitých, nejdražší na světě je z Vyzy velké. Červený kaviár je z ryb lososovitých třeba lososa gorbuša, nebo lososa keta, vyrábí se ale také z jiker lipana, candáta, tuňáka a dalších druhů sladkovodních a mořských ryb. Rusko je největším exportérem pravého kaviáru na světě, zdroje jsou v Kaspickém moři, Černém moři a Amuru.

Ryby se kuchyni připravují na rozličné způsoby, pečené, vařené, marinované a také se suší. Ryby se vykuchají, nasolí a pověsí do průvanu, někde se polévají pivem, zbytek vykoná příroda sama. Tuhle ruskou specialitu můžeme už koupit i na našem trhu. Prodávají se jako pochutina k pivu. V Rusku se hojně konzumuje k vodce. Suší se jak sladkovodní, tak i mořské ryby. Na Sibiři se jim říká jakula.

K Rusku také neodmyslitelně patří pirohy a pirožky. Jde o pečivo plněné různými nádivkami. Připravují se jak slané, tak sladké varianty. Slané většinou plněné masem, houbami atd., sladké se nadívají tvarohem, ovocem, mákem atd. Existuje mnoho variant.

A co hlavní chod? Tady nesmíme zapomenot na pelmeně! Je to moučné jídlo ze Sibiře. Jde o taštičky z nudlového těsta plněné různými náplněmi, nejčastěji masem, které se namáčejí v různým omáčkách připravených z vývaru a dalších ingrediencí.

V Rusku se hojně připravuje šašlik nejde o ryze ruský pokrm jeho původ je v Gruzii nebo Uzbekistánu je to pokrm ze skopového masa, kdy se kousky masa nechají marinovat, potom napíchnou na jehly a opékají proložené cibulí a slaninou.

Velký význam v kuchyni mají houby, používají se do polévek, omáček, k plnění pirohů a jiných moučných výrobků, konzervují se a připravují i mléčným kvašením, při tomto postupu se používají i nejedlé druhy palčivých ryzců, které by Evropan nepozřel (viz. článek Využití ryzců v kuchyni ). Hojně se využívá i zvěřina.

A dezert? Zde musíme jmenovat slavné ruské bliny. Je to obdoba našich lívanců. Lahůdka jsou bliny s rozehřátým máslem a kaviárem, nebo s tenkými plátky lososa a kysanou smetanou.

Ve středověku s příchodem Tatarů se rozšířila v Rusku pohanka, někde ještě nazývaná tatarka, z které se vaří sladká kaše s ovocem nebo se jí samotná s osmaženou slaninou a používá se i do polévek. Od Tatarů také ruská kuchyně převzala grilování masa a výrobu zákysu z mléka. Velká územní expanze v 18. století přinesla do ruské kuchyně další postupy a suroviny. Začalo se používat máslo, čokoláda, smetana, zmrzlina, čerstvá zelenina … Od dob panování Kateřiny Veliké se začali dovážet do Ruska i suroviny z Francie, Německa a Rakouska. Také personál na carském dvoře se skládal z lidí původem z těchto zemí a šlechta ráda začlenila tyto cizí potraviny a postupy do svého běžného jídelníčku.

Vyjmenujme si některé pokrmy ruské kuchyně, které patří mezi klasiku a nesou jména ruských šlechticů. Sem patří třeba hovězí Stroganov, játra Stroganov, salát Orlov, steak Orlov … dort Malakov.

Symbolem Ruska je vodka ale pijí se zde i jiný nápoje. Nejstarším nápojem je obdoba naší medoviny mědok, vyrábí se z vody, medu a chmele. Další nápoj je kvas, navinulý opojný nápoj z obilovin, chleba a ovoce. Existuje mnoho jeho variant. Kumys je nápoj z kvašeného kobylího mléka a nesmíme zapomenout ani na čaj, který se pije v hojné míře jak černý, tak zelený a jeho příprava púomocí samovaru patří také k dalším symbolům ruské kuzchyně.

Autor: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Speciality Sovětské kuchyně – Lidové nakladatelství 1980, Mezinárodní kuchařka-Avicenum 1984, Internet

Vybrané recepty ruské kuchyně:

Azu po tatarsku Bliny Kabačky na sladkokyselo Boršč

Golubci Kvašené houby Masová soljanka Pirožky s hříbkovou nádivkou

Všechny recepty rozdělené podle použití najdete zde: Rusko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy