S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.
Kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy je potřebným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a proto se skvěle hodí pro přípravu lehkých jídel, která nasytí. V nastávajících měsících je ideální například pro grilování. Tento druh masa je všeobecně velmi oblíbený, především kvůli jemné neutrální chuti, která se lehce pojí s různými přísadami, které dodají pokrmu výraznější chuť. Díky tomu si můžete vyzkoušet a připravit oblíbené speciality zahraničních kuchyní i u sebe doma.
Italská kuchyně je známá po celém světě především oblíbenou pizzou či pastou, ale nabízí i jiné speciality např. spiedini. Už před staletími bylo spiedini oblíbené jídlo italských rolníků a venkovanů. Jedná se o špízy, které mohou být plněny masem, vnitřnostmi, rybou ale i zeleninou. Název pochází z italského spiedo – rožeň. Všechny ingredience se krájí na úhledné malé kostky nebo mleté maso může mít i tvar kuliček, které se napichují na dřevěné či kovové tyčky. Maso je prokládáno panccetou, cibulí, bylinkami a zeleninou. Všechny suroviny se předtím, než jdou na gril máčí v olivovém oleji s pepřem a solí.
Vyzkoušejte italskou specialitu podle receptu od Drůbežářského závodu Klatovy:
Za omamnou vůní a lahodnou chutí řeckých pokrmů nemusíte daleko cestovat a snadno si je připravíte i doma. Řecká kuchyně je velmi pestrá a pracuje hlavně s čerstvými surovinami. Mezi typická jídla patří musaka, gyros, tzatziki nebo oblíbené souvlaki. Souvlaki jsou malé kousky masa, většinou vepřového nebo kuřecího, které se nejčastěji podávají opečené jako špíz.
Ochutnejte řecké souvlaki podle Drůbežářského závodu Klatovy:
Bulharská kuchyně je všeobecně brána za jednu z nejzdravějších kuchyní v Evropě. Ve srovnání s naší kuchyní je lehčí, lépe vyvážená a zdravější, a to díky větší spotřebě zeleniny, větším výběrem a rozličnou úpravou. K přípravě pokrmů se používá zejména lehčích a libovějších druhů masa, nejžádanější jde zde maso jehněčí, skopové, telecí a pak kuře a ryby. Typickou úpravou masa je pečení masa na rožni nebo na grilu. Grilují se například známé kefty, pikantní šišky z hovězího mletého masa, kebab, kousky jehněčího nebo skopového masa. Na grilu se připravují rovněž ryby, kuřata a minutky z masa. Všechny pokrmy se poté bohatě servírují se zeleninou. Téměř do všech pokrmů se přidává tradiční bulharské koření čubrica (u nás známé jako saturejka).
Zdroj: https://www.dzklatovy.cz/