REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Důležité rady pro uzení

Hygiena při uzení potravin, příprava nálevů a nasolování … To vše a ještě více se dozvíte v této rubrice o uzení.

Hygiena při uzení

Jestliže nejste nadšeni ani z umývání nádobí v kuchyni, budete při čištění pomůcek k uzení bohužel trochu naříkat. Avšak co musí být, to musí být. Samotná udírna nebo komín pro uzení, pokud v nich udíte stále totéž, to znamená buď maso a uzeniny, nebo výhradně ryby, nepotřebují kromě odstranění tuku a sazí žádné speciální čištění. Naopak háky a skříňové udírny vyžadují nejvyšší stupeň čistoty.

Nálevy a koření při uzení

… Sůl v nálevu sama o sobě nestačí. Pro uzené maso s individuální chutí se mohou použít různá koření, avšak pouze taková, která vhodně doplňují chuť, a jenom ve vyzkoušeném množství …

Nasolení při uzení masa

Pouze kouř k uzení nestačí. Maso, které se jinak snadno kazí, se solením nejen ochucuje, ale především se prodlužuje jeho trvanlivost, to znamená, že se zabraňuje jeho rozkladu působením mikroorganizmů …

Povaření masa před uzením, uzení povařeného masa

Zkušení řezníci radí naložené šrůtky maso před uzením ještě povařit. Nejde o klasické vaření při bodu varu, ale maso se nechá jen zatáhnout, tím změní texturu a při uzení tolik nevykapává. Kdo provozuje domácí uzení, jistě zná, když pověsíme do udírny třeba kilový bůček, po uzení, v závislosti na teplotě a času při kterém udíme, vytáhneme z udírny třeba jen půl kilový kousek uzeného masa. Předvařením toto „smršťování“ omezíme.

Solení na sucho s použitím rychlosoli (dusitanové směsi)

Chceme-li si vyudit maso rychle, bez zdržování pracným a zdlouhavým solením pomocí láku, je vhodné použít metodu nasolení masa rychlosolí, která se dá koupit pod názvem „Praganda“. Je v prodeji v drogeriích.

Uzení masných výrobků – dřevo na uzení

Uzení je tepelné zpracování masa a masných výrobků účinkem kouře a tepla spalováním tvrdého dřeva a pilin. Za nejlepší dřevo na uzení se považuje buk a dub …
Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.