Chceme-li si vyudit maso rychle, bez zdržování pracným a zdlouhavým solením pomocí láku, je vhodné použít metodu nasolení masa rychlosolí, která se dá koupit pod názvem „Praganda“. Je v prodeji v drogeriích.
Jedná se o směs soli a dusitanu sodného. Na 1 kg masa se používá 30 g této rychlosoli, sůl se vetře do masa a nasolené maso se pak nechá v lednici 2 dny odležet. Po dvou dnech je maso vhodné k uzení.
Rychlosůl se používá i na prosolení pokrájeného masa do klobás a salámů, nevýhodou je, že takto vyuzené maso nevydrží tak dlouho, jako maso naložené na několik týdnů do solného nálevu. Proto udíme touto metodou menší množství masa, na spotřebu do 7 dnů, nebo vyuzéné výrobky můžeme zachránit zamrazením, či sterilací.
Autor: Dalibor Marounek
Další články k tématu najdete zde: Udíme