REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hygiena při uzení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jestliže nejste nadšeni ani z umývání nádobí v kuchyni, budete při čištění pomůcek k uzení bohužel trochu naříkat. Avšak co musí být, to musí být. Samotná udírna nebo komín pro uzení, pokud v nich udíte stále totéž, to znamená buď maso a uzeniny, nebo výhradně ryby, nepotřebují kromě odstranění tuku a sazí žádné speciální čištění. Naopak háky a skříňové udírny vyžadují nejvyšší stupeň čistoty.


Nejvhodnější je použít horkou vodu s trochou běžného čistícího prostředku prodávaného v obchodech. Háky respektive vnitřní stěny skříňové udírny se nejprve trochu navlhčí a pak rýžákem odstraníte zbytky tuku. Povlak sazí nemusíte za každou cenu odstraňovat, může klidně zůstat tam, kde je.

Dezinfekce

Dezinfekce pomocí chemických prostředků má za úkol zničit hnilobné bakterie, které se nacházejí v místnostech a na pracovních předmětech a ohrožují trvanlivost masa a ryb. Úplné odstranění bakterií však není možné.

Dezinfekci musí předcházet důkladné očištění horkou vodou a běžnými čisticími prostředky – tím se rozpustí hrubé nečistoty a usmrtí se část mikroorganizmů. Každý dezinfekční prostředek se musí nechat určitou dobu působit (minimálně 5 minut, raději však déle). U většiny přípravků se udává koncentrace 1 %, optimální teplota roztoku je mezi 50 a 60 °C. Po uplynutí doby působení se musí dezinfekční prostředky úplně odstranit opláchnutím čistou vodou.

Nejběžnější chemické dezinfekční prostředky jsou podle složení chlornany, kvartérní amoniové zásady a amfotenzidy. A naše požadavky? Aby měly široké spektrum účinnosti na pokud možno co nejvíce skupin mikroorganizmů, aby nebyly jedovaté, aby byly bez zápachu, nezpůsobovaly korozi materiálu, neznečišťovaly odpadní vody a neztrácely účinnost během skladování.

Zvláštní skupinu dezinfekčních prostředků představují fungicidy, prostředky k hubení plísní. Fungicidy se používají buďto cíleně proti růstu plísně, nebo se preventivně přimíchávají do nátěrů na stěny, zdivo, nářadí atd.

Vyplatí se také vyčistit těsnění dveří a těsnící plochy u skříňové udírny a ošetřit je jelením lojem nebo silikonovým sprejem. Zbrání se tak přilepení dveří skříňové udírny a poškození těsnění dveří při otvírání.

Správné čištění háků

Na čištění háků se prodává speciální roztok, který je k dostání v drogeriích a supermarketech. Háky se ponoří do roztoku, aby se dezinfikovaly a očistily. Roztok se připraví podle návodu.

Čistota pracovní plochy

Veškerá pracovní plocha při přípravě masa k uzení a rovněž používané nástroje nesmí být poškozené a v žádném případě nesmí být rezavé. Dřevo (stoly, prkna) musí být přírodní, bez nátěrů, a po dokončení prací se musí dobře opláchnout a vydrhnout.

Autor:
Egon Binder

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy