REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hygiena při uzení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jestliže nejste nadšeni ani z umývání nádobí v kuchyni, budete při čištění pomůcek k uzení bohužel trochu naříkat. Avšak co musí být, to musí být. Samotná udírna nebo komín pro uzení, pokud v nich udíte stále totéž, to znamená buď maso a uzeniny, nebo výhradně ryby, nepotřebují kromě odstranění tuku a sazí žádné speciální čištění. Naopak háky a skříňové udírny vyžadují nejvyšší stupeň čistoty.


Nejvhodnější je použít horkou vodu s trochou běžného čistícího prostředku prodávaného v obchodech. Háky respektive vnitřní stěny skříňové udírny se nejprve trochu navlhčí a pak rýžákem odstraníte zbytky tuku. Povlak sazí nemusíte za každou cenu odstraňovat, může klidně zůstat tam, kde je.

Dezinfekce

Dezinfekce pomocí chemických prostředků má za úkol zničit hnilobné bakterie, které se nacházejí v místnostech a na pracovních předmětech a ohrožují trvanlivost masa a ryb. Úplné odstranění bakterií však není možné.

Dezinfekci musí předcházet důkladné očištění horkou vodou a běžnými čisticími prostředky – tím se rozpustí hrubé nečistoty a usmrtí se část mikroorganizmů. Každý dezinfekční prostředek se musí nechat určitou dobu působit (minimálně 5 minut, raději však déle). U většiny přípravků se udává koncentrace 1 %, optimální teplota roztoku je mezi 50 a 60 °C. Po uplynutí doby působení se musí dezinfekční prostředky úplně odstranit opláchnutím čistou vodou.

Nejběžnější chemické dezinfekční prostředky jsou podle složení chlornany, kvartérní amoniové zásady a amfotenzidy. A naše požadavky? Aby měly široké spektrum účinnosti na pokud možno co nejvíce skupin mikroorganizmů, aby nebyly jedovaté, aby byly bez zápachu, nezpůsobovaly korozi materiálu, neznečišťovaly odpadní vody a neztrácely účinnost během skladování.

Zvláštní skupinu dezinfekčních prostředků představují fungicidy, prostředky k hubení plísní. Fungicidy se používají buďto cíleně proti růstu plísně, nebo se preventivně přimíchávají do nátěrů na stěny, zdivo, nářadí atd.

Vyplatí se také vyčistit těsnění dveří a těsnící plochy u skříňové udírny a ošetřit je jelením lojem nebo silikonovým sprejem. Zbrání se tak přilepení dveří skříňové udírny a poškození těsnění dveří při otvírání.

Správné čištění háků

Na čištění háků se prodává speciální roztok, který je k dostání v drogeriích a supermarketech. Háky se ponoří do roztoku, aby se dezinfikovaly a očistily. Roztok se připraví podle návodu.

Čistota pracovní plochy

Veškerá pracovní plocha při přípravě masa k uzení a rovněž používané nástroje nesmí být poškozené a v žádném případě nesmí být rezavé. Dřevo (stoly, prkna) musí být přírodní, bez nátěrů, a po dokončení prací se musí dobře opláchnout a vydrhnout.

Autor:
Egon Binder

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy