REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Síh severní maréna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh, poprvé dovozen k nám dovezen v roce 1882. Je chován v chladnějších kaprovitých rybnících, byl úspěšně vysazen i do některých údolních nádržích. Hospodářsky velmi cenný druh. Kříží se se síhem peledí. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Coregonus lavaretus maraena

Jiný název: Common whitefish, Lavaret, Gross maräne, Seemaräne, Sih maréna, Freshwater Houting, Prochodnyj sig

Rozpoznávací znaky:

Síh maréna má štíhlejší tělo, než síh peleď, také má silně opadavé šupiny. Hlavu má malou, tupě zakončenou se spodními ústy a velkým okem umístěným v horní části hlavy. Duhovku má nazlátle stříbřitou. Hlavu a hrdlo má zbarvenou do stříbrna, temeno pak do olivově-šedé barvy, na horním okraji skřelí jsou zlatavé skvrnky umístěné kolem otvorů skřelí. Boky mají stříbřité, stříbřitě-bíle až mírně našedlé odstíny. Hřbet je zbarvený tmavěji, často s nádechem modré. Na boku podél postranní čáry a u řitního otvoru se objevuje narůžovělá barva. Prsní ploutve a ploutve na břichu má světlejší, šedo-žluté, u báze často zbarvené mírně do červena, ocasní ploutev má tmavší, dost vykrojenou, tmavé jsou i zbývající ploutve včetně tukové ploutvičky. Podobný je síh peleď, který má ale ústa koncová a hlavně má celkově vyšší tělo.

 

Obecně:

Žije v hejnech v hlubokých vodách, do mělčin přejíždí pouze v době tření, tedy většinou v listopadu, nebo prosinci. Kromě planktony pojídá drobné larvy, bezobratlí dna i drobné rybky.

Dorůstá délky do 70-80 cm o váze do 3 kg, ovšem byly uloveny kusy velké až 1,3 metru, vážící skoro 10 kg! Dožívá se asi 10 let.

Při tření síh maréna klade jikry na neupravené dno toku, vytírá se 14 dní, někdy až tři týdny, v tomto období vůbec nepřijímá potravu. V Česku se síh maréna vytírá uměle, ale byly zjištěny přirozené výtěry v některých údolních nádržích.

 

Zpracování síha marény v kuchyni:

Síh maréna má velmi chutné a jemné maso. Na trh přichází maréna v čerstvém stavu; oblíbená je však i uzená. Všechny recepty na marény můžeme použít na všechny druhy síhů.

 

Recepty na síha marénu:

Maréna na houbách Síh maréna pečená na másle Síh maréna na sardeli

Maréna dušená na kapustičkách

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy