REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Síh peleď

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh, dovezen v roce 1970, je chován podobně jako maréna v chladnějších kaprovitých rybnících, vysazen i do některých údolních nádrží. Kříženci s marénou jsou plodní. Je to cenná hospodářská ryba. Průměrná váha lovených ryb je 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - LososovitíLatinský název: Coregonus peled

Jiný název: Peled whitefish, Siberian Cisco, Peledmaräne, Sih peleď, Grand powan.

Rozpoznávací znaky:

Síh peleď má vysoké tělo, vašší, jako síh maréna, ne nijak extra dlouhé, s koncovými ústy, jejich spodní čelist je o něco delší, než ta vrchní. Starší jedinci mají hřbetní část, za zátylkem, zdvihnutou, z pohledu z boku s jasně viditelným obloukem. Hlava, hřbet i ploutve má tmavé, okraje šupin i jejich báze jsou černě pigmentované. Šupiny moc u těla nedrží, jsou lehce opadavé. Jinak zbarvení boků a břicha je světlé, Hřbetní ploutev má posázenou černými skvrnkami umístěnými v několika řadách. Na rozdíl od podobného síha marény, je vyšší, maréna má pak postavení úst spodní.

 

Obecně:

Tato hejnová ryba má ráda hloubky, jen v době tření vyjíždí na mělčiny. V oblastech původu žije jak na stanovištích, tak v některých oblastech vytváří tažné formy. Síh maréna nemá ráda znečištěnou vodu, vadí ji i voda kalná, přesto snáší teplejší vodu, než například síh maréna, a také pokles kyslíku ve vodě pro ni není tak katastrofický, jako u síha marény.

Živí se zooplanktonem, loví larvy hmyzu, náletovou potravu, ale i drobné rybky. Potravu přijímá po celý rok.

Dorůstá délky do cca 60 cm o váze do 2,5 kg, ale byly chyceny kusy těžké 6 kg! Dožívá se až 13 let. Vytírá se většinou v oblasti, tam, kde žije, jen na mělčinách. U nás se síh peleď přirozeně nerozmnožuje.

Příprava síha peledě v kuchyni:

Maso síha peledě je velmi tučné (13 %) a průmyslově se zužitkovává konzervováním. Síh je těžko chytitelná ryba, protože jí především plankton, pokud vám však uvýzne v síti, nejlépe je ho vyudit nebo grilovat. Skvělý je i smažený, případně upečený.

 

Recepty na síha peledě (i marénu):

Síh s kyselým zelím Síh (peleď nebo maréna) v alobalu Síh po mlynářsku

…………..  recepty na marénu lze samozřejmě použít i na síha peledě!

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy