REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Siven americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás nepůvodní druh, poprvé dovezen v roce 1883. Žije v některých potocích a řekách pstruhového pásma, přizpůsobil se podmínkám i v některých údolních nádržích. Chován též průmyslově. Hospodářsky i sportovně cenný druh. Průměrná váha lovených ryb je 0,2 až 0,3 kg.


Atlas ryb - LososovitíLatinský název: Salvelinus fontinalis

Jiný název: Brook charr, Brook trout, Speckled trout, Amerikanischer Bachsaibling, Sivoň potočný, Omble de fontaine, Amerikanskij golec

Rozpoznávací znaky:

Siven americký má podlouhlý tvar těla s tukovou ploutvičkou a hlavou se silně roztáhlými ústy plnými ostrých zubů. Ústa jsou koncové, s delší spodní čelistí. Ocasní ploutev má mírně vykrojenou, s temnými  skvrnami. Ploutev řitní, prsní a břišní mají první paprsky bílé. Kůži má pokrytou menšími, silně zapuštěnými šupinami. Je zbarven šedo-zeleně, hřbet má tmavší, prokreslený mapami, po těle má umístěné načervenalé, až rumělokovo-červené skvrny a bílé tečky. Od pstruha potočního nejlépe rozeznáme podle bílého lemování některých ploutví a jiného těčkování. Zatím, co siven má světlé tečky na tmavém pozadí, pstruh má tmavé tečky na světlém pozadí.

 

Obecně:

Přes den se zdržuje spíše v hlubší vodě, dále od břehu, navečer pak vyplouvá k břehům a k hladině. Je výborný lovec, skvěle vidí do vzdálenosti 1 metru i drobné kousky potenciální potravy, je schopen za hmyzem vyskočit až 40 cm nad hladinu. Živí se larvami a hmyzem, ale neodolá ani menší žábě nebo rybce. V zimě je aktivní, pod ledem se živí larvami blešivců, jepic, pošvatek apod., z části ale i rybkami.

Dorůstá délky 35-40 cm, váží od 0,5 do 1 kg. V zahraničí byly uloveny trofejní ryby velké až 1 metr a vážící přes 10 kg! Dožívá se až 24 let.

Vytírá se na podzim do mělkých jam, které ocasem vytvoří jikrnačky, mlíčňáci je pak oplodní a zase ocasem zakryjí pískem. Ovšem bez vysazování rybáři nedokáží vytvářet stabilní populace.

 

Příprava sivena amerického v kuchyni:

Všechny lososovité ryby mají výborné, lahůdkové maso, bílé a růžové barvy. Veškeré recepty na pstruhy můžeme aplikovat i na siveny. Siven je především skvělý pečený, uzený a grilovaný, dá se však také smažit, dusit i vařit.

 

Recepty na sivena amerického:

Siven na hřibech Siven na grilu 0pečený siven s brambory a brokolicí

Opečený siven s česnekem

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy