REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Siven americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás nepůvodní druh, poprvé dovezen v roce 1883. Žije v některých potocích a řekách pstruhového pásma, přizpůsobil se podmínkám i v některých údolních nádržích. Chován též průmyslově. Hospodářsky i sportovně cenný druh. Průměrná váha lovených ryb je 0,2 až 0,3 kg.


Atlas ryb - LososovitíLatinský název: Salvelinus fontinalis

Jiný název: Brook charr, Brook trout, Speckled trout, Amerikanischer Bachsaibling, Sivoň potočný, Omble de fontaine, Amerikanskij golec

Rozpoznávací znaky:

Siven americký má podlouhlý tvar těla s tukovou ploutvičkou a hlavou se silně roztáhlými ústy plnými ostrých zubů. Ústa jsou koncové, s delší spodní čelistí. Ocasní ploutev má mírně vykrojenou, s temnými  skvrnami. Ploutev řitní, prsní a břišní mají první paprsky bílé. Kůži má pokrytou menšími, silně zapuštěnými šupinami. Je zbarven šedo-zeleně, hřbet má tmavší, prokreslený mapami, po těle má umístěné načervenalé, až rumělokovo-červené skvrny a bílé tečky. Od pstruha potočního nejlépe rozeznáme podle bílého lemování některých ploutví a jiného těčkování. Zatím, co siven má světlé tečky na tmavém pozadí, pstruh má tmavé tečky na světlém pozadí.

 

Obecně:

Přes den se zdržuje spíše v hlubší vodě, dále od břehu, navečer pak vyplouvá k břehům a k hladině. Je výborný lovec, skvěle vidí do vzdálenosti 1 metru i drobné kousky potenciální potravy, je schopen za hmyzem vyskočit až 40 cm nad hladinu. Živí se larvami a hmyzem, ale neodolá ani menší žábě nebo rybce. V zimě je aktivní, pod ledem se živí larvami blešivců, jepic, pošvatek apod., z části ale i rybkami.

Dorůstá délky 35-40 cm, váží od 0,5 do 1 kg. V zahraničí byly uloveny trofejní ryby velké až 1 metr a vážící přes 10 kg! Dožívá se až 24 let.

Vytírá se na podzim do mělkých jam, které ocasem vytvoří jikrnačky, mlíčňáci je pak oplodní a zase ocasem zakryjí pískem. Ovšem bez vysazování rybáři nedokáží vytvářet stabilní populace.

 

Příprava sivena amerického v kuchyni:

Všechny lososovité ryby mají výborné, lahůdkové maso, bílé a růžové barvy. Veškeré recepty na pstruhy můžeme aplikovat i na siveny. Siven je především skvělý pečený, uzený a grilovaný, dá se však také smažit, dusit i vařit.

 

Recepty na sivena amerického:

Siven na hřibech Siven na grilu 0pečený siven s brambory a brokolicí

Opečený siven s česnekem

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy