REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.


Pečená cherry rajčata

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme si pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? Díky prestižnímu ocenění Regionální potravina jsme objevili cherry rajčata odrůdy Hranáček od Farmy Bezdínek, která tuto značku kvality získala vloni v Moravskoslezském kraji. Rajčátka mají podlouhlý tvar a jsou extra sladká. Pěstují se samozřejmě u nás, díky čemuž jsou lákavě šťavnatá, voňavá a plné chuti. A v případě bohaté úrody jsme připravili tip pro jejich uskladnění.  

Podrobný recept zde: Pečená cherry rajčata

 

Varianty uskladnění rajčat:

Do umytých a dobře vysušených sklenic natlačíme ještě teplá rajčata. Zalijeme olivovým olejem. Dobře zavřeme a sterilujeme při 80 °C 20 minut v troubě v pekáči s trochou vody. Sklenice poté vyndáme a necháme zchladnout otočené víčkem dolů (do sklenice můžeme přidat nějaké bylinky, třeba tymián). Rajčata můžeme zavařit obdobně se sladkokyselým nálevem. Nálev vytvoříme z octa, cukru a vody.
Rajčata můžeme také úplně vysušit a poté rozmixovat na prach, který použijeme na dochucování různých pokrmů. Například těstovin
Další varianta uskladnění může být rajčatová pasta, kterou vytvoříme rozmixováním upečených, ještě měkkých rajčat. Rajčata dáme do nádoby, zalijeme trochou olivového oleje a rozmixujeme na pastu. Pastu můžeme ozvláštnit přidáním bazalky.

 

Trhací bochník se sýrem a česnekem

Jedli jste už někdy trhací bochník? Chcete se dozvědět, na čem že si to vůbec můžete pochutnat? Pak si ho pojďte připravit. Uvidíte, že vás tato specialita, ať už v podobě předkrmu nebo hlavního chodu, nadchne! Aby vám chutnalo o to víc, vyberte pečlivě chléb. Naším favoritem je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky, proto očekávejte příjemně nakyslou chuť, která v tomto receptu bezvadně doplní směs česneku, petržele a sýru.

 

Podrobný recept zde: Trhací bochník se sýrem a česnekem

 

Maltašky plněné griliášem

Znáte maltašky? Jedná se o drobné pečivo, které si nyní připravíme na sladko. Základem je těsto z másla, hladké mouky a žloutků, které přes noc ve formě malých kuliček odpočívá v lednici. Druhý den je vytvarujeme do uzlíčků, přidáme do nich griliáš a pečeme. Griliáš si sice můžete vyrobit vlastní, byl by ale hřích neochutnat Griliáš od Radky Mayerové z její rodinné firmy Grika. Jedná se o chloubu Libereckého kraje, která si v roce 2019 vysloužila ocenění Regionální potravina. Přesvědčte se sami a zkuste jedinečnou směs s typickou nezaměnitelnou sladkou i lehce nahořklou chutí po karamelu a pražených lískových oříšcích, která perfektně doplní třeba také zmrzlinu nebo palačinky.

 

Podrobný recept zde: Maltašky plněné griliášem

 

Kuřecí špízy na medu a pivě

Grilovací sezóna je v plném proudu. Pojďme si proto přichystat šťavnaté kuřecí špízy marinované v medu a pivu a provoněné česnekem s petrželkou. Pokud nemáte med od včelaře z okolí, doporučujeme PROPOLIS V MEDU od rodinné firmy Pleva. Tento med je výjimečný nejen svou chutí, ale také příměsí jedinečného propolisu neboli hmoty z pryskyřice, kterou ještě zpracovávají včely. Ne nadarmo získal vloni tento výrobek prestižní ocenění Regionální potravina v Královéhradeckém kraji.

 

Podrobný recept zde: Kuřecí špízy na medu a pivě

 

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků