Znáte maltašky? Jedná se o drobné pečivo, které si nyní připravíme na sladko. Základem je těsto z másla, hladké mouky a žloutků, které přes noc ve formě malých kuliček odpočívá v lednici. Druhý den je vytvarujeme do uzlíčků, přidáme do nich griliáš a pečeme.
Ingredience:
Ingredience (na 60 kousků): | |
300 g | hladké mouky |
250 g | másla |
100 g | hořké čokolády |
5 ks | žloutků |
1,5 lžička | vody |
griliáš |
Postup:
- Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a vodu, zpracujeme tuhé těsto.
- Vytvoříme válečky a rozkrájíme je na cca 60 kousků, ze kterých uděláme kuličky.
- Poklademe na talíř, přikryjeme igelitem a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ještě ztuhlé kuličky vyválíme na placičky v průměru asi 10 centimetrů.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s griliášem. Vychladlou směsí plníme placičky z těsta a zabalíme do uzlíčků, kraje necháme volné.
- Pečeme v košíčkách asi 15 minut při 180 až 200 °C. Na závěr pocukrujeme a posypeme grilliášem a můžeme podávat.
Griliáš si sice můžete vyrobit vlastní, byl by ale hřích neochutnat Griliáš od Radky Mayerové z její rodinné firmy Grika. Jedná se o chloubu Libereckého kraje, která si v roce 2019 vysloužila ocenění Regionální potravina.
Poznámka:Recept k článku: Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty
Zdroj receptu: regionalnipotravina.cz