REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makovky, jinak také sladké loupáky jsou skvělé jako součást snídaňového menu. Například s máslem a domácí marmeládou jsou prostě neodolatelné.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100-120 gkrupicového cukru
50 grozpuštěného másla
30 gčerstvého droždí
6 gsoli
1 ksvejce do těsta
1 ksvejce na potření
pomletý mák na posypání
Ostatní:
mouka na posypání pracovní plochy, papír na pečení

Postup:
  1. Do hrnku nasypeme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek
  2. Do rozpuštěného a důkladně vychladlého másla rozklepneme vejce, obě suroviny spolu smícháme, přidáme ke kvásku
  3. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní obsah hrnku a vypracujeme vláčné těsto, to necháme kynout pod čistou hadrovou utěrkou tak 1 hodiny, záleží na teplotě v místnosti
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny
  5. Každou polovinu rozválíme do kruhu o výšce cca 4-5 mm a rozkrájíme na 8 rovnoramenných trojúhelníků
  6. Jednotlivé trojúhelníky pak na středu krátce nakrojíme a za potahování protilehlé špičky srolujeme do tvaru rohlíku
  7. Vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě zhruba 40 minut přikryté hadrovou utěrkou kynout
  8. Rohlíky nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme namletým mákem
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C pěkně do hnědo-zlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy