Housky z kynutého těsta potřené vodou a posypané mákem, v troubě upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
50 g | máku |
40 g | droždí |
1/2 lžičky | práškového cukru |
hladká mouka na vyválení | |
tuk na vymazání plechu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. V misce smícháme 1 lžíci polohrubé mouky, cukr, droždí, zalijeme asi 100 ml vlažné vody, vše rozmícháme a necháme kynout
2. Do mísy dáme polohrubou mouku, přidáme kvásek, 150 ml vody, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut kynout
3. Těsto rozdělíme na 10 dílů o hmotnosti asi 70 g, z každého dílu vyválíme na pomoučeném vále 3 válečky a zapleteme do tvaru housky
4. Housky potřeme vodou, posypeme mákem, rozložíme na tukem vymazaný plech a necháme kynout ještě 15 minut, pak pečeme prvních 5-7 minut při 220 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme 10-15 minut.