Rozmačkané ovoce (rybíz, maliny, angrešt, jahody …) smíchané s převařenou vodou, 24 hodin odstáte, přefiltrované, smíchané s cukrem a Petolem.
Ingredience:
Na jednu dávku: | |
2,5 kg | očištěného ovoce (rybíz, maliny, jahody, angrešt ...) |
50 g | kyseliny citrónové |
1,5 l | převařené vody |
Na doslazení 1 l připravené šťávy: | |
1 kg | cukru šťávy: |
1 ks | Petolu (kyseliny sorbové) |
Postup:
1. Důkladně očištěné, pod tekoucí studenou vodou opláchnuté ovoce, okapané, trochu rozmačkáme
2. Přelijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citrónovou
3. Necháme stát 24 hodin
4. Přefiltrujeme přes čistou plátěnou utěrku
5. Na 1 l získané šťávy dáme 1 kg cukru a přimícháme 1 sáček Petolu
6. Hotovou ovocnou šťávu nalijeme do sklenic a ředíme vodou dle chuti.
Petol, neboli kyselinu sorbovou dávkujeme podle návodu na obalu!