Maso z kýty nebo krku, či tváří kance, ale třeba i jelena, srnky daňka a pod. nakrájené na kostky a podušené spolu s dalšími ingrediencemi, ochucené divokým kořením, které dodává zvěřině zvláštní nenapodobitelnou chuť.
Ingredience:
700-800 g | zvěřiny kančí, srnčí, dančí ... (například kýty, masa z krku, líček apod.) |
120 g | slaniny |
220 ml | červeného vína |
320 ml | vody |
3-4 lžíce | brusinkové zavařeniny |
1-2 lžíce | sádla |
1 lžička | mleté sladké papriky |
6 ks | kuličky nového koření |
6 ks | kuliček celého pepře |
6 ks | kuličky jalovce |
3 ks | bobkové listy |
1-2 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | mrkve |
1/4 ks | menšího celeru |
strouhaný perník | |
sůl |
Postup:
1. Sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a necháme škvařit, po chvilce přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, po osmahnutí cibule přidáme větší kostky masa ze zveřiny a na plátky nakrájený česnek
2. Mícháme, tak dlouho, až se maso pěkně zatáhne, pak zvěřinu osolíme a přidáme na drobno nakrájenou mrkev, celer a chvilku restujeme společně s masem
3. Základ guláše zaprášíme červenou paprikou, přidáme pepř, nové koření, bobkový list a jalovec, zamícháme, směs zalijeme vodou a vínem a necháme zvolna, na mírném zdroji tepla dusit do doby, než je maso měkké, občas zamícháme
4. Před koncem dušení guláš dochutíme brusinkovou zavařeninu a strouhaným perníkem, který nám omáčku pěkně zahustí, dle chuti ještě osolíme a můžeme podávat.
Jako příloha se nejlépe hodí knedlíky, bramboráčky či noky.