Klasika z českých hospod minulého století. Plátky hovězího zadního nebo roštěnce orestované zprudka na oleji a podušené ve vývaru, servírované s omáčkou s vložkou okurky.
Ingredience:
600 g | hovězího zadního nebo roštěnce |
130 g | cibule |
75 g | tuku |
65 g | sterilované okurky bez nálevu |
50 g | hladké mouky |
15 g | soli |
0,5 g | mletého černého pepře |
0,6 l | vývaru "B" (z bílých kostí) |
Postup:
1. Opláchnuté maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé plátky, mírně je naklepeme, na okraji nařízneme (aby se nekroutily), osolíme, posypeme pepřem a zprudka z obou stran orestujeme na 1/
3 výše uvedeného množství tuku
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na zbývajících 2/
3 tuku a mírně podlijeme vývarem (trochu tuku si necháme na podušení okurky)
3. Do základu přidáme orestované maso a dusíme do měkka, během dušení plátky obracíme a podle potřeby podléváme teplým vývarem
4. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, zasmažíme, zalijeme vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného promíchání provaříme
5. Provařenou omáčku přecedíme přes cedník na maso
6. Přidáme okurky nakrájené na kostičky a podušené na troše tuku a společně vše ještě chvíli povaříme.
Kdo má rád, může do omáčky přidat na tvrdo uvařená a na kostičky pokrájená vajíčka.