Pečené hovězí maso podlévané šťávou z výpeku s vložkou nakládaných okurek.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa zadního |
60 g | slaniny |
1 ks | cibule |
sterilované okurky | |
mletý černý pepř | |
sádlo | |
sůl | |
voda na podlití | |
hladká mouka |
Postup:
1. Maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a mírně opepříme
2. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji a orestujeme na sádle přímo v pekáči
3. K orestované cibuli přidáme maso a krátce ho po obou stranách opečeme, pak podlijeme trochou vlažné vody, přiklopíme poklicí a pečeme (dusíme) v troubě předehřáté na 190 až 200 °C do měkka, během pečení maso obracíme, dle potřeby doléváme vodu a přeléváme šťávou
4. Asi po 2 hodinách pečení, když je maso měkké, pečeni vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, necháme zasmahnout, zalijeme vlažnou vodou a necháme asi 30 minut povařit
5. Hotovou šťávu procedíme přes cedník a dochutíme solí
6. Jako vložku do šťávy použijeme na nudličky pokrájené okurky.
Vhodné přílohy: Vařené brambory, dušená rýže nebo houskový knedlík.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová